Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Február 06. 09:42, hétfő | PR
Forrás: (x)

Otthonfelújítási támogatás 2023-ban?

Otthonfelújítási támogatás 2023-ban?

A tavalyi évben hatalmas népszerűségnek örvendtek a különféle állami támogatások, köztük az Otthonfelújítási és -teremtési támogatások is.

Ezek nagy része azonban a 2022-es év végével kifut. De várhatók-e vajon hasonló támogatások jövőre is? Cikkünkben összeszedjük az otthonteremtéssel és lakásfelújítással kapcsolatos támogatásokat, és megnézzük, mi lesz a sorsuk jövőre.

Lejáró támogatások

A december 21-i kormánybejelentésen elhangzott, hogy az Otthonfelújítási támogatás 2022. december végével kivezetésre kerül. Emellett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy változata, az ún. falusi CSOK 2022. december 31-gyel a jelenlegi szabályok szerint lejár. A CSOK igénybevételével vásárolt ingatlanok esetében a vételár eredetileg 27%-os áfájának 5 %-át visszatéríti az állam. Ez az adókedvezmény is csak az idei év végéig érvényes. Ugyanez vonatkozik az új lakást építőkre is.

Bizonytalan

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a 2022-es év egyik legnépszerűbb állami támogatása volt, amivel sokan éltek. A jogszabály alapján a CSOK-nak nincs lejárati dátuma, így a meghosszabbításáról sincs szükség hivatalos bejelentésre. Azonban a következő évtől változhatnak a támogatás felvételének feltételei és szabályai.

Támogatások 2023-ban

A CSOK nélkül új ingatlant vásárlók kedvezményes, 5%-os áfa visszatérítése 2024. december végéig érvényben lesz. Sőt, azok, akik eddig az időpontig megkapják a jogerős építési engedélyt, egészen 2028 év végéig élhetnek a kedvezménnyel.

A CSOK mellett lakást vásárlók a jövő évben is illetékmentesen juthatnak hozzá az új ingatlanhoz.

Habár az Otthonfelújítási támogatás év végével érvényét veszti, bizonyos esetekben 2023. márciusáig meghosszabbításra kerül. Az egyik ilyen eset a gyermek halála, a másik pedig, ha a támogatás egy részét napkollektor vagy napelemrendszer telepítésére, cseréjére használják fel.

Ezeken felül egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormány tervezi-e újabb típusú otthonfelújítási vagy -teremtési támogatásokat bevezetését. Az ezekkel a támogatásokkal megvásárolt vagy újonnan épített ingatlanok korszerű épületgépészeti termékeit a Kazán WebShopról pár kattintással szerezheti be. A gyors kiszállításnak köszönhetően pedig ezen nem fog múlni új otthonának időben való megteremtése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.