Városlista
2021. április 19, hétfő - Emma

Hírek

2019. Február 05. 10:59, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Öt és fél éve a leggyengébb teljesítménynövekedés januárban az euróövezeti gazdaságban

Öt és fél éve a leggyengébb teljesítménynövekedés januárban az euróövezeti gazdaságban

Öt és fél éve a leglassúbb növekedési ütemet mutatta januárban az euróövezeti gazdaság teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet kedden publikált elemzése szerint.

Az előzetes 50,7 pontnál magasabbnak bizonyult, 51,0 pont lett az euróövezeti feldolgozóipar januári kompozit beszerzésimenedzser-indexe, de 0,1 százalékponttal alacsonyabb a decemberi 51,1 pontnál.

A kompozit BMI a feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatók összesítésével készül. Januárban a kompozit BMI már sorban az ötödik hónapja csökkent és öt és fél éves mélypontot ért el.

Az euróövezet szolgáltatóiparának szintén kedden publikált végleges januári beszerzésimenedzser-indexe szintén jobb lett az előzetes értéknél és nem változott a decemberihez képest. Az index előzetes értéke 50,8 pont volt, a végleges januári érték pedig 51,2 pont lett, megegyező a 49 havi mélypontra jutott decemberivel.

Az euróövezeti feldolgozóipar még múlt pénteken publikált beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke januárban az előzetessel megegyező 50,5 pontra csökkent a decemberi 51,4 pontról. A mutató januárban már sorban a hatodik egymást követő hónapban csökkent és 2014 novembere óta a legalacsonyabb értéken állapodott meg.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Januárban a spanyol gazdaság érte el a legjobb teljesítményt az euróövezetben 54,5 pontos, hét havi csúcsra emelkedő kompozit BMI-vel. Az írországi kompozit BMI 67 havi mélypontra, 53,3 pontra csökkent, a német 52,1 ponton két hónapja a legjobbnak bizonyult, az olasz 48,8 pontra, 62 havi mélypontra, a francia 48,2 pontra, 50 havi mélypontra csökkent.

"Gyenge lábakon kezdte az évet az euróövezeti gazdaság, a javak és szolgáltatások iránti csekély kereslet miatt a növekedés stagnálás közeli állapotba jutott" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. "A BMI adatok alapján 0,1 százalékos negyedéves növekedésre lehet számítani az első negyedévben, 2013 óta a leggyengébbre" - tette hozzá, "ami alapján valószínűsíthető, hogy az 1,5 százalékos 2019-es GDP-növekedési előrejelzést lefelé kell majd módosítani".

Elmondta: "ami a feldolgozóipar teljesítményének csökkenő exportkereslet miatt bekövetkezett gyengüléseként indult, mostanra átgyűrűzött a szolgáltatóiparra is. Miközben a feldolgozóipar már recesszióba kezd süllyedni, a szolgáltatóipar teljesítményének a növekedési üteme négy éve a leglassúbb szintre csökkent. A legrosszabb azonban még csak ezután következik: a feldolgozóipar új megrendelései közel hat éve a leggyorsabb ütemben esnek vissza, a szolgáltatóiparban pedig megállt a megrendelések növekedése. Összességében a kereslet 2013 óta nem látott mértékben csökkenésnek indult."

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 06:00, hétfő | Külföld

A szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát

Egy nemrég készült felmérés szerint a szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát a koronavírus ellen - közölte a helyi sajtó vasárnap.

2021. Április 18. 10:00, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 140,5 millió, a halálos áldozatoké 3 millió a világon

A világon 140 448 459 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 009 025, a gyógyultaké 80 043 779 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2021. Április 18. 07:27, vasárnap | Külföld

Az Európai Bizottság mindent elkövet, hogy a kulturális ágazat talpra álljon a járvány után

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament a tagállamokkal együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy válság által sújtotta szektorok - így a kulturális ágazatok:

2021. Április 17. 17:49, szombat | Külföld

Mégsem emeli meg elődje befogadási kvótáját Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök pénteken egy sürgősségi rendeletben döntött arról, hogy az Egyesült Államok - csakúgy, mint idén - jövőre is 15 000 menekültet fogad be.