Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 21. 07:40, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Osztrák lesz a kürtőskalács?

Osztrák lesz a kürtőskalács?

Bíróságon folytatódik a Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestület és a Földművelésügyi Minisztérium között kirobbant vita a kürtőskalács európai hagyományos különleges termékké nyilvánítása ügyében.

A szakmai szervezet fontolgatja, hogy Ausztriában regisztráltatja a Magyar Értéktárba került süteményt - írja a Magyar Nemzet.

Nem akarja a Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestület (NKSZ), hogy a kürtőskalácsot román termékként jegyezzék be az Európai Unióban. Ezért a szervezet lépéseket tett, hogy az édességet osztrák termékként regisztrálják – tudta meg a Magyar Nemzet Hantz Pétertől. Az NKSZ képviselője lapunknak úgy nyilatkozott, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) újabb akadályokat gördített a kürtőskalács európai hagyományos különleges termékké nyilvánítása elé. Miután a közismert süteményt nemrégiben felvették a hungarikummá válás előszobájának tekinthető Magyar Értéktárba, úgy tűnt, hogy csillapodnak a kedélyek, ám a felek között újabb pereskedés van folyamatban.

Ismert, a szaktestület korábban hungarikumnak terjesztette fel a kürtőskalácsot. Beadványát azonban a földművelésügyi tárca elutasította, a Hungarikumbizottság pedig a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének dokumentációja alapján vette fel a Magyar Értéktárba a süteményt erdélyi, székely, valamint magyar értékként. Hantz felidézte, az NKSZ kezdeményezte azt is, hogy nyilvánítsák az uniós védelemmel járó hagyományos különleges terméknek az édességet, az FM azonban mindkét alkalommal elutasította a javaslatot. Az ügyben illetékes Magyar Eredetvédelmi Tanács ugyanis megállapította, az idevonatkozó uniós szabályozás alapján a kürtőskalács – mint széles termékcsoportot jelölő fogalom – ilyen kizárólagosságot biztosító védelemben nem részesülhet.

Hantz azonban nemrég a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, kérve a minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztálya határozatának hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megismétlésének elrendelését. Úgy véli, hogy a tárca álláspontja a hatályos uniós jogszabályok téves értelmezéséből ered. Pusztán az a tény, hogy a kürtőskalács szó termékfajtát jelöl, nem minősül kizáró kritériumnak, ezenfelül pedig a józan ésszel is ellentétes lenne egy ilyen kitétel, minden bejegyzett hagyományos különleges termék egy termékfajtát jelöl – állapította meg az NKSZ képviselője. Szerinte a minisztérium diszkriminál, mivel korábban különleges termékké nyilvánította például az általános fajtanévre utaló, szintén széles körben elterjedt, és több esetben eltérő receptváltozatok szerint készülő tepertős pogácsát vagy a rögös túrót. Hantz butaságnak tartja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Magyar Eredetvédelmi Tanácsnak az elutasítás alátámasztásában szereplő indoklását, miszerint a kürtőskalácsot azért nem lehet levédetni, mert mindössze 25 éve jelent meg Magyarországon. Ezzel szemben az NKSZ tanulmánya szerint a kürtőskalácsot említő első írásos dokumentum 1679-ből származik. A kürtőskalács szaktestület illetékese közölte: további elutasító határozat esetén készek Alkotmánybírósághoz és az uniós szervekhez fordulni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;