Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Június 03. 15:07, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

Összejövetelt tartott az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet

Összejövetelt tartott az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet

Soron következő összejövetelét tartotta az EpVE, melyen az egyleti önkéntesek, valamint a futó Kossuth-Emlékprojekthez csatlakozott szervezetek képviselői számba vették az elmúlt nyolc hónap emlékprojekti működését.

A városi könyvtár épületében tartott péntek délutáni ankét egy rövidfilm megtekintésével és egy emlék-fotótabló bemutatásával kezdődött, amellyel a közelmúltban elhunyt Huszár János Bél Mátyás-díjas helytörténész emléke előtt kívántak tisztelegni.

Ezt követően Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő adott számot a hátuk mögött hagyott hónapok hagyományápoló tevékenységéről. Mint elmondta, a Kossuth Lajos volt kormányzó-elnök születésének 215. évfordulója, Pápa városi díszpolgárrá avatásának 130. évfordulója jegyében, az 1848/49. évi polgári forradalom és szabadságharc zászlóbontásának közelítő 170. évfordulójára ráhangolódásul szolgáló, - dr. Áldozó Tamás pápai polgármester fővédnökségével, és Kanozsainé dr. Pék Mária pápai címzetes főjegyző asszony védnökségével - futó Kossuth-Emlékprojektjük keretében eddig - 2016. novembere és 2017 áprilisa között - 20 pápai – Pápa környéki negyvennyolcas síremléket és emlékhelyet kerestek fel, jelöltek meg emlékszalaggal és koszorúval; és 2017 júniusától 2017 szeptemberéig további 20 Pápa környéki községben,valamint kicsit távolabb, Veszprémben és Komáromban is található, pápai kötődésű, 2017-ben évfordulós negyvennyolcas honvéd-emlékhely felkeresését és megjelölését tervezik. Ezekről folyamatosan fotó és írásos dokumentációt készítenek, melyeket a városi könyvtár helytörténeti gyűjteményében kívánnak majd elhelyezni az Emlékprojekt befejeztével az utókor számára.

Eddigi programjaik közül Kerecsényi Zoltán kiemelte a tavalyi év végén, a 85 esztendős bakonytamási Kossuth Csárdában tett látogatásukat, ahol egy eredeti Kossuth-fotót őriznek a reformszellemű és '48-as ősök sorát felvonultató Tatay-család sarjai. De kiemelte a 230 esztendeje született Fáy András - a Kossuth-házaspár egykori házassági tanúja - pápai domborművénél, a Fáy-lakótelepen, valamint a Pápa melletti Bakonyság-Csárdapusztán álló "Kossuth-kápolnában" tartott főhajtásukat is. A tavaly 135 esztendeje elhunyt Ihász Dánielről, Kossuth Lajos „Mikes Kelemenjéről”, vagyis néhai személyi titkáráról a Pápa melletti Nagydémen, szülőfalujában álló emlékművénél hajtottak fejet, két alkalommal foglalkoztak Somogyváry Gyula író pápai vonatkozású, reformkori témájú regényével, A pirossapkás kislánnyal, illetve felhívták a figyelmet Somogyváry családi kötődésére is, a jeles irodalmár pápai Kígyó utcai, omladozó ősi fészkére is.

A Kossuth-Emlékprojekt kiemelkedő eseménye volt a 2017 március idusára meghirdetett "A múlt a jövendő tükre!" - címet viselő Kossuth, '48/49 és Petőfi témákat felvonultató, középiskolás történelmi-műveltségi vetélkedő, melyet az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet a Jókai Mór Városi Könyvtárral, valamint további két csatlakozó szervezettel, a Pápai Jókai Körrel és a Pápai Honvéd Bajtársi Klubbal közösen szervezett meg. A vetélkedőre 6 pápai középiskolás csapat jelentkezett. (A vetélkedőn első helyezést ért el a pápai Petőfi Sándor Gimnázium, a második helyezést a pápai Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium, a harmadik helyezést szintén a pápai Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium "második számú" csapata érte el.) A vetélkedő előtt versengő diákok felkeresték az Alsóvárosi köztemető negyvennyolcasainak sírjait, s azokat emlékszalagokkal, koszorúkkal, piros-fehér-zöld zászlókkal jelölték meg. Március 15-e előtt hasonlóképpen kerültek a Kálvária temetőben nyugvó honvédek síremlékei is megjelölésre a Kossuth-Emlékprojekti önkéntesek közreműködésével.

A Kossuth-Emlékprojekt keretében az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet egy kis elismerést, - emléktárgyat is készíttetett az egykori vaszari segédtanítóból Kossuth katonájává, majd Kossuth barátjává, a magyar szabadságharc bukását követve bámulatos karriert befutó - a gecsei temetőben nyugvó - Éberhardt Károlyról elnevezve, „Éberhardt Károly-Emlékplakettet” címen, melyeket az Emlékprojekt 2016/2017-es program-folyama során ajándékoznak oda a pápai - Pápa környéki kossuthi és negyvennyolcas emlékek, hagyományok fenntartásában élenjáróknak az egyleti önkéntesek. 2016 őszétől ezidáig kilencen részesültek a kis elismerésben, és szeptemberig még öt emlékplakett átadását tervezik.

Az Emlékprojekt keretében Kossuth-domborművek átadására is sor kerül, eleddig március idusán az 1849-es, Pápa melletti ihászi csata emlékhelye, valamint a mostani, június 2-i alkalmon Kossuth személyi titkárának, Ihász Dánielnek a szülőfaluja, Nagydém képviselői vehették át a Kossuth-Emlékprojekt védnökétől, Kanozsainé dr. Pék Mária pápai címzetes főjegyző asszonytól ezt a szép elismerést, melyet az ihásziakhoz hasonlóan a nagydémiek is márványlapra illesztve egyik intézményük falára fognak elhelyezni. Az őszi Kossuth-évfordulókig még további két település fog részesülni ebben az elismerésben.

Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet Kossuth-Emlékprojektjének önkéntesei a nyári hónapokban tehát folytatják a Pápa környéki falvak évfordulós negyvennyolcas emlékhelyeinek a felkeresését, emlékszalagokkal és koszorúkkal való megjelölését, és ezzel párhuzamosan készítik elő Kossuth Lajos volt kormányzó-elnök születésének 215., Pápa város díszpolgárává választásának 130. évfordulóját. A szeptemberi kerek évfordulók méltó megünneplésére egy Kossuthos kamarakiállítással, egy pápai, ünnepi képviselőtestületi ülés megszervezésével, és egy emlék-kötet közreadásával készülnek, de tervben van egy Kossuth-emléktábla felállításának javaslata is a pápai Kossuth utca elnevezésének 125. évfordulója emlékére. A június 2-i ankéton Zsuppán István művésztanár, Pápa város kitüntetettje erre vonatkozólag egy saját maga által készített Kossuth-reliefet is bemutatott a jelenlévőknek.

A megjelent művészek közül Molnár Lajos festőművész dicsérőleg szólt az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet Somogyváry-emlékápolásáról, hogy folyamatosan felhívták-felhívják a méltatlanul elfelejtett irodalmárra a pápaiak figyelmét, és ő pedig a Kígyó utcai emlék-házat megörökítő grafikáját adta közre a megjelenteknek. Vida Sándor gecsei alpolgármester a gecseiek Éberhardt-féle tiszteletadásáról adott számot, Lóky György pedig a pápai éremgyűjtők képviseletében a 2017 szeptember közepére tervezett pápai Kossuthos kiállítás leendő, tervezett anyagának összeállításáról tájékoztatta az Emlékprojektben résztvevőket.

Az alkalmon Kossuth-dombormű - elismerésben részesült Nagydém település polgármestere, Marics Lajos szólt Ihász Dániel honvédezredes életéről, a nagydémiek Kossuth-tiszteletéről, emlékápolásáról, végül Kerecsényi Zoltán ügyvivő mondott köszönetet mindazoknak, akik eleddig bármivel is hozzájárultak a Kossuth-Emlékprojekt eddigi elemeinek megvalósításához.

Fotó: LM

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.