Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2019. Szeptember 20. 08:08, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Összegezték az elmúlt évtized legnagyobb útfelújítási programját

Összegezték az elmúlt évtized legnagyobb útfelújítási programját

Megközelíti az egy milliárd forintot az az összeg, amelyet az elmúlt három évben Pápa útjainak a felújítására fordítottak.

6 utca, csaknem 3 kilométer, 939 millió forint és több mint 30 ezer négyzetméter felület. Ezek a fő számai az elmúlt évek útfelújításainak. A program záróalkalmára csütörtökön délután került sor a Városháza tanácstermében. Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, ezen az alkalmon a pápai polgárok előtt szerettek volna elszámolni az útfelújításokra költött forintokkal. A fórumon elhangzott, hogy az elmúlt évtized legnagyobb útfelújítási programját a kormányzattól kapott 650 millió forintos támogatás alapozta meg. A városvezető felidézte, 2016 év végén értesültek az egyedi kormánydöntésről, egy olyan időszakban, amikor a pápai hús nehéz helyzete miatt az önkormányzat költségvetése is nehezen volt csak tartható.

A projektzáró rendezvényen elhangzott, eredetileg 10 darab fontos gyűjtőút felújítása volt napirenden, ám az építőipari áremelkedések miatt 6 utca teljes megújítása valósulhatott meg. A polgármester hozzátette, komoly előkészítést és szervezést igényelt az utak felújítása, pontosan meg kellett határozni a sorrendet is, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzák a közlekedőknek. Ennek ellenére is voltak fennakadások, de ez természetes, hiszen forgalmas gyűjtőutak felújításáról van szó.

Az útfelújításban a Török Bálint utca, a Vásár utca és ezek találkozásánál a körforgalom, továbbá a Korona utca, a Várkert út, a Jókai utca és a Korvin utca volt érintett. A kormányzattól kapott 650 millió forintot az önkormányzat saját forrásból egészítette ki 150 millió forinttal, de szintén önkormányzati forrásnak számít az a 140 millió forint, amit a Pápai Vízmű fordított ivóvíz- és szennyvízvezetékek cseréjére.

Molnár István városfejlesztési osztályvezető a felújítások nehézségeiről, kihívásairól beszélt a fórumon. Az osztályvezető úgy fogalmazott, hogy modern, európai minőségű utak jöttek létre, modern megoldásokkal. Példaként említette a Korvin és a Korona utca csomópontjában megépült kis méretű körforgalmat, amely gördülékennyé teszi a közlekedést az említett helyszínen. Hozzátette, több kritika érte az egyébként több nagyvárosban évek óta működő megoldást, ám tapasztalatai szerint a pápaiak jól és biztonságosan használják a körforgalmat, melynek egyébként egyetlen alternatívája egy nagyobb méretű körforgalom lett volna, amihez épületeket kellett volna lebontani.

Szintén modern megoldásnak nevezte Molnár István a Jókai utcán csakugyan kritikával illetett, úgynevezett nyitott kerékpársávot, amely a tapasztalatok szerint szintén jól működik.

Az osztályvezető szólt az egyes utcák felújításának műszaki tartalmáról. Mint mondta, a Jókai és a Korvin utcákon faltól-falig újult meg a burkolat és a zöld felületek, míg a Vásár, Korona, Török Bálint és Várkert utakon kétrétegű aszfalburkolatot és szegélyt építettek, ahol kellett kicserélték az útszerkezetet, valamint megerősítették az autóbusz megállók alapját.

Molnár István kijelentette, a felújított utcák közlekedésbiztonsága jelentősen javult, az utak kialakítása, minősége biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé és több új gyalogos-átkelőhelyet is kialakítottak.

Áldozó Tamás polgármester a jövőről szólva elmondta, a TOP projektek keretében is lesznek jelentős útfelújítások, jelenleg zajlik a körforgalom építése a Várkert út - Téglagyári út és a Győri út kereszteződésében, a Juhar, a Kopja és a Szabó Dezső utcákban pedig hamarosan megkezdődhet a felújítás. A városvezető hozzátette, ezeken kívül is vannak olyan utak, ahol szükséges lenne a felújítás, ezekre egyelőre nem látszik a forrás, de 2016 év végéig sem lehetett még látni azt a forrást, amelyből a szóban forgó hat utca megújulhatott.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 16:08, csütörtök | Helyi

Pápán is megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól

A kommunizmus fekete könyve - becslések és levéltári kutatások alapján - körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.

2021. Február 25. 11:59, csütörtök | Helyi

Illegális hulladéklerakók felszámolására nyert el pályázati forrást a Városgondnokság

Mintegy 150 köbméter hulladék elszállítását tudja elvégezni az önkormányzati társaság, az elnyert 2 millió forintból.

2021. Február 25. 09:18, csütörtök | Helyi

Irattartót lopott a pápai nő, benne több tízezer forinttal

A pápai rendőrök gyanúsítottként kihallgatták a helyi lakost.

2021. Február 24. 19:45, szerda | Helyi

Pápán készülnek a Budavári Palota Szent István-termének gyönyörű fa berendezési tárgyai, burkolóelemei

Augusztus 20-ától lehet megtekinteni a tervek szerint a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobáját, a Szent István-termet.