Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Február 29. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Pápai Rendőrkapitányság

Orvvadászok a vaddisznóskertben

Orvvadászok a vaddisznóskertben

A Pápai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya kiemelten kezeli a vadorzó jellegű bűncselekményeket. Ennek érdekében szorosan együttműködik a Veszprém Megyei Vadászkamarával, a Bakonyerdő Zrt.-vel.

Az orvvadászat elleni küzdelem egyik kézzel fogható bizonyítéka a közelmúlt egyik sikeres felderítése, melynek során rendőrkézre került az a 3 férfi, akik a Bakonyerdő Zrt. tulajdonát képező, Bakonyszentlászló és Bakonytamási között elterülő zárt vaddisznóskertben brutális módon elejtettek egy vaddisznót 2011. december 26-án.

A bűncselekményt egy épp arra járó vadász szakította félbe. A szemtanú arra lett figyelmes, hogy a kertben engedély nélkül tartózkodó ismeretlen személyek lázasan zsigereltek egy vaddisznót, majd őt észlelve, futva menekültek a helyszínről, hátra hagyva a 2 éves, kb. 40-50 kg súlyú állat tetemét.

A rapsicokról – azon kívül, hogy egyikük piros dzsekit viselt – érdemleges személyleírást nem tudott adni a hivatásos vadász. A bejelentését követően a helyszínre érkező szemlebizottság tagjai sem találtak olyan értékelhető nyomot, amely azonnal elvezette volna őket az elkövetőkhöz, ám a menekülési útvonalat végig járva előkerült egy kés, amellyel – mint később kiderült – levágták a vad fejét.

Fűzfa László r. törzszászlós és Rák Szilárd r. zászlós helyi körzeti megbízottak – együtt működve a nyomozást koordináló Regős Roland r. törzsőrmesterrel – tanúkat kutattak, valamint adatgyűjtést végeztek az ismeretlen tettesek felderítése érdekében. Kitartó munkájuk eredményeként három, az elkövetés helyéhez közeli faluban lakó férfi került a látókörükbe, akik gyanúsítottként kerültek kihallgatásra. Egyikőjük lakásán a szemtanú által említett piros dzseki is lefoglalásra került.

Az elkövetők a terepet jól ismerték, így könnyedén eljutottak a vaddisznós kerthez, ahova a villanypásztoron keresztül átmászva jutottak be. Az ott élő állatok – tőlük megrémülve – egy sarokba futottak össze, majd a feléjük közelítő idegenek miatt kitörtek onnan. A menekülés közben egyikük elesett, a többiek pedig átgázoltak rajta. Az így legyengült vaddisznót az orvvadászok elkapták és egy fél méteres botra szerelt késsel nyakon szúrták. A kivérzett állatnak levágták a fejét, majd nyúzni és zsigerelni kezdték. Eközben zavarta meg őket a vadász, aki elől a kerítést átugorva menekültek el.

A férfiak ellen kisebb értékre elkövetett lopás és pusztulást okozó módon elkövetett állatkínzás vétsége miatt folyik a büntető eljárás.

2011-ben már folytatott nyomozást hasonló ügyben a Pápai Rendőrkapitányság. Akkor is sikerült nyomára bukkanni annak az 5 vadorzónak, aki egy Pápához közeli erdőben a vadkerítéshez tereltek több őzet, majd kettőt bottal agyonütöttek, húsukon pedig megosztoztak.



Címkék: rendőrségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.