Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Augusztus 20. 20:58, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Győrffy Balázs: Őrizzük a kereszténység megtartó lángját, ha kell, a frontvonalban!

Győrffy Balázs: Őrizzük a kereszténység megtartó lángját, ha kell, a frontvonalban!

Államalapító Szent István ünnepe alkalmából megemlékezést tartottak augusztus 20-án késő délután Pápán, az Esterházy-kastély udvarán.

A járványhelyzetre való tekintettel kézfertőtlenítéssel fogadták a korlátozott számú ünneplő közösséget, a székeket pedig egymástól kellő távolságra helyezték el a szervezők. Győrffy Balázs országgyűlési képviselő is aktuálisan a járvánnyal kapcsolatos gondolataival kezdte emlékbeszédét. Mint mondta, a második világháború idején és az ’56-os forradalmat követő években maradtak csak el az augusztus 20-i megemlékezések, sosem hitték volna, hogy békeidőben is így átírja az élet a megemlékezések szokott rendjét. - Ám az ünnep tüzei a szívekben ragyognak. Augusztus 20-át ma minden magyarok lakta régióban ünneplik a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban. A nemzeti egység jelképévé vált, a magyarság egyetemes ünnepévé, legfőbb nemzeterősítő közösségi élményünkké – mondta a képviselő.

- Egy évezred távlatából István királyunk üzenete ma is jelentést hordoz, érvényességét nem veszítette. Amit alkotott, a múltunk alapköve, de erre az alapkőre épül a jövőnk is. Ma komoly múlttal, erős nemzettudattal és egyedi kultúrával gazdagíthatjuk az európai népek sorát. Szent István intézményeket, és törvényeket hozott létre hogy alapjait lefektesse és fennállását biztosítsa vágyott országának. Mindennek legfőbb kovásza, összetartó ereje pedig a hit volt – hangzott el az ünnepi beszédben.

Győrffy Balázs szerint a kereszténység Európa és a magyarság kősziklája, a kontinens a kereszténységre építve fejlődött, ért el sikereket. – Őrizzük a kereszténység megtartó lángját, ha kell, a frontvonalban. Akkor is, amikor egyre erőszakosabb és harsányabb külső és belső erők törekednek arra, hogy Európa alól kirúgják a tartópillért – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

- Valahová születni nem érdem, de hívő ember tudja, hogy nem is véletlen. Nekünk magyarként dolgunk van a világban. A családunkban, a közösségünkben, nemzetünk tagjaként. Legyünk hát méltó hordozói és gyarapítói annak a gazdagságnak, melyet Szent István időtlen öröksége ruházott ránk, és ezer éve őrzünk, adunk tovább. Adja Isten, hogy ez örökké így legyen. Isten éltessen, Magyarország – zárta gondolatait Győrffy Balázs.

A beszédet követően ünnepi műsort láthatott a közönség, amelybenCsuti Eszter és Németh Zsófia, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület tagjai, Fleck Krisztina, a Petőfi Sándor Gimnázium diákja és Nagy Máté működtek közre.


Március 15-én a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor a városi kitüntetések az átadására, ezért a mai alkalmon vehették át a kitüntetettek a díjakat.

Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző a város közszolgálatában eltöltött több évtizedes, magas szintű szakmai tudással végzett lelkiismeretes, kiemelkedő színvonalú munkájáért Pápa Városért Érdemérem kitüntetésben részesült.

Köntös László református lelkész, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője részére a Pápai Református Gyűjtemények országosan elismert tudományos műhellyé formálásában tett elévülhetetlen érdemeiért, valamint városunk kulturális és épített örökségének megőrzése és továbbörökítése érdekében végzett elkötelezett tevékenységéért vehette át a Pápa Városért Érdemérmet.

Dr. Áldozó Tamás Pápa Város Díszoklevelével tüntette ki Dr. Kégl Andrea gyermekgyógyászt és a fertőző betegségek főorvosát több évtizedes, magas szakmai hozzáértéssel, emberséggel végzett gyógyító munkája és példaértékű életpályája elismeréseként, és szintén Pápa Város Díszoklevelét vehette át Gruber Marianna, a Türr István Gimnázium nyugállományú igazgatója a városi gimnáziumi képzés minőségi fejlesztéséért, a tehetséggondozás különböző módjainak bevezetéséért és értékteremtő, értékőrző tevékenységért.

Ugyancsak Pápa Város Díszoklevele kitüntetést kapott Mészáros István volt önkormányzati képviselő, a város közéletében és a városfejlesztés terén kifejtett, több évtizedes kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként és Gosztola István építész, a város épített örökségének megőrzésében és megújításában végzett több évtizedes magas színvonalú munkájáért, a város sport- és kulturális életében betöltött szerepéért.

Pápa Város Képviselő-testülete Pápa Város Díszoklevele kitüntetést adományozott dr. Molnár Dániel háziorvos, belgyógyász részére, a betegek gyógyításáért végzett több évtizedes áldozatos tevékenysége, szakmai elhivatottsága, példaértékű orvosi munkája elismeréseként. Dr. Molnár Dániel a kitüntetés átadását nem érhette meg, ez év áprilisában hunyt el.

A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.