Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. November 12. 00:00, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Oregonban elfajultak a Trump-ellenes tüntetések

Oregonban elfajultak a Trump-ellenes tüntetések

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekvő Oregon államban pénteken elfajultak, erőszakosabbá váltak azok a tüntetések, amelyeket a republikánus Donald Trump elnökké választása miatt tartottak.

Oregon legnagyobb városában, Portlandben a rendőrség "lázadásnak" minősítette a tüntetést, miután a tiltakozók egyik csoportja - a hatóságok megfogalmazása szerint - "veszélyes magatartást tanúsított". A csoport boltokat támadott meg, ablakokat tört be, szeméttárolókat gyújtott fel, petárdákat robbantott. A rendőrök könnygázt vetettek be, és csaknem harminc embert letartóztattak. A The Portland Mercury című helyi lap jelentése szerint a városközpontban jelentősek az anyagi károk.

Több fiatal összeállt és Portlandi Ellenállók néven csoportot alakított, amely az egyik közösségi oldalon kommunikál az érdeklődőkkel. Pénteki közleményében ez a csoport kollektívan elhatárolódott a garázdáktól, s tudatta, hogy a tüntetők közé "anarchisták keveredtek".

Portland városában harmadik napja folyamatosan tartanak a tiltakozó akciók. De változatlanul utcán vannak a tüntetők Los Angelesben, Oaklandban, Denverben, Chicagóban, Philadelphiában, New Yorkban is.

Donald Trump fél napon belül kétszer is Twitter-üzenetet tett közzé. Az elsőt csütörtökről péntekre virradóra, s ebben azt írta, hogy egy "nagyon nyílt és sikeres elnökválasztás után most a média által ösztökélt profi tüntetők protestálnak". Hozzátette: "ez nagyon tisztességtelen". Második bejegyzésében azonban - amelyet pénteken délelőtt tett közzé -, hangot váltott, és már úgy fogalmazott, hogy "szeretem a tüntetők szenvedélyességét". Ebben a bejegyzésben még hozzátette: "összefogunk majd".

Közben a The New York Times című napilap - japán tisztségviselőkre hivatkozva - azt írta, hogy az első magas rangú vezető akivel Trump találkozik, Abe Sindzó japán kormányfő lesz, aki jövő csütörtökön kifejezetten azért látogat New Yorkba, hogy a megválasztott amerikai elnökkel tárgyaljon. A japán miniszterelnök csütörtökön telefonon már felhívta Donald Trumpot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.