Városlista
2021. április 15, csütörtök - Tas, Anasztázia

Hírek

2021. Február 15. 12:40, hétfő | Belföld
Forrás: 24.hu, mti

Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

A miniszterelnök évértékelője az idei évben elmaradt, ezért a parlamentben beszélt Orbán Viktor az elmúlt időszakról és az előttünk álló feladatokról.

A járványról szólva elmondta a kormányfő, hogy egész Európában növekvő számokat látnak. A korlátozó intézkedéseket azért csak november 11-én vezették be, mert a nyári nemzeti konzultációból a kormányban azt olvasták ki, hogy az emberek azt szeretnék, ha „működne az ország”. De a járvány megfékezéséhez mégis szükség volt a kijárási korlátozások bevezetésére, mondta a miniszterelnök.

„A válságkezelésünk következetes, lényegében november óta nem változtattunk a korábbi intézkedéseken, ezért tudtuk korlátok közé szorítani a járványt” – fogalmazott Orbán Viktor.

Akik Nyugat-Európában karácsonykor újranyitottak, azoknál hatalmas erővel indult el a harmadik hullám– magyarázta Orbán, hogy nálunk miért nem történt ilyen.

Mi lesz az újranyitással?

„Tíz napja nem csökken a járványgörbe” – folytatta a jelen helyzet értékelésével a kormányfő. Mint mondta, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, ami „a ragályosabb vírusmutáció” miatt lehet így. Ezért kérte a parlamentet, hogy hosszabbítsák meg a parlament felhatalmazását, hogy folytathassák a védekezést.

Az eddigi szabályok szigorú és következetes betartására van szükség– mondta Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott, hogy nem egyszerűen „a zárva táblát akarják elfordítani a bejáraton”, hanem úgy akarják újraindítani a gazdaságot, hogy „erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk”.

Vakcinák nélkül azonban újabb és újabb hullámok érkezhetnek, ezért az oltás szervezése most a legfontosabb. Ezzel magyarázta Orbán Viktor, hogy a nyugati vakcinák mellett orosz és kínai oltóanyagot is vásárolt a kormány. Állítása szerint egy hasonló méretű országnál 3,5 millióval több embert tud majd Magyarország így beoltani, hogy nem csak a nyugati vakcinákra hagyatkozik.

Április elsejére 2 milliót is meghaladhatja a beoltottak száma– azaz a kormányfő szerint addigra minden 60 évesnél idősebb regisztrált megkaphatja valamelyik oltóanyagot.

Az online konzultáció alapján vezényli majd le a kormány az újranyitást a miniszterelnök állítása szerint. Azt is elárulta, hogy hét kérdés lesz a konzultációban. Mint mondta, olyan intézkedéseket akarnak hozni, amit az emberek többsége támogat.

Orbán: A gazdaság erősebb lesz, mint volt

A miniszterelnök hosszan sorolta, hogy miért volt a járvány előtt a magyar gazdaság „az egyik legstabilabb és gyorsan növekvő”. Alacsony hiány, rekordmagas foglalkoztatottság, növekvő jövedelmek, csökkenő szegénység, óriási befektetésvonzó képesség, sorolta Orbán.

2020-ban a járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon – mondta a miniszterelnök, de szerinte nem rendítette meg a járvány a gazdaságot, csak visszatolta.

Fotó: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 15. 14:03, csütörtök | Belföld

Véget ért a távfűtési szezon

A szolgáltatók sokéves gyakorlata alapján a távfűtési szezon április 15-ével véget ér, ugyanakkor a hivatalos, jogszabályban is rögzített fűtési időszak május 15-ig tart,

2021. Április 15. 11:32, csütörtök | Belföld

Csak kitalálta a rablást a pénzszállító dolgozója

Nem történt rablási kísérlet egy pénzszállító cég alkalmazottja ellen szerdán egy X. kerületi bevásárlóközpontban, az esetet a cég munkatársa kitalálta - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön.

2021. Április 15. 11:02, csütörtök | Belföld

A vendéglátóhelyek készülnek a teraszok nyitására

A vendéglátó helyek készülnek a teraszok közeledő nyitására. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére szerdán elmondta,

2021. Április 15. 08:54, csütörtök | Belföld

Megkéselte az anyját egy gyöngyösi férfi

Késsel megsebesítette édesanyját és egy másik rokonát egy fiatal férfi Gyöngyösön, a helyi rendőrök elfogták és őrizetbe vették - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel.