Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2021. Február 12. 09:00, péntek | Belföld
Forrás: Mandiner.hu

Orbán Viktor: Húsvétig minden regisztrált személy megkapja az oltást

Orbán Viktor: Húsvétig minden regisztrált személy megkapja az oltást

A miniszterelnök szerint nincs már messze, hogy a kínai vakcinával is elkezdődjenek az oltások.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta, jelenleg 310 448 beoltott, és 380 ezer fertőzésen átesett honfitársunk van, tehát közel 700 ezer védett ember van Magyarországon.

Nem lesznek újabb szigorítások

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar számok javulása megállt, de sajnos erre nincsen igazolt válasz. Mint tájékoztatott: 1860 új fertőzött van, 99-en haltak meg, és 299-en vannak lélegeztetőgépen. A szakemberek szerint a brit mutáns megjelenése miatt romlik a helyzet – tette hozzá. A kormányfő ugyanakkor kérdésre válaszolva elmondta, újabb korlátozások nem lesznek. „Ha gyorsan oltunk, akkor a jó hatás maga alá tudja szorítani a rossz hatást” – tette hozzá.

Így néz ki a kormány oltási terve

Orbán Viktor az oltási tervről szólva elmondta, hogyha a kínai vakcinával is elkezdődhet az oltás, akkor húsvétra közel 2,5 millió ember lesz beoltva, míg június elejére ez a szám már 6 millió főre nőhet majd. Mint fogalmazott: „ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani – ami már nincs messze –, akkor mindenkit, aki eddig regisztrált oltásra, azt húsvétig be is tudjuk oltani.”

Magyarország 3,5 millióval több embert tud majd beoltani, mint másik hasonló méretű és népességű uniós ország – mondta el a minsizterelnök, majd hozzátette: „folyamatosan szükséges a tárgyalások a vakcina beszerzséről”. Mint modnta, arra is fel kell készülni, hogy hat és hét hónap múlva ismét oltani kel, tehát folyamatosan szükséges a vakcinák beszerzése. Orbán Viktor elmondta, hogy az EU-val nem az a probléma, hogy rossz üzleti konstrukciókat hozott volna létre, a baj az idő. „A bizottság az idő tekintetében mutat gyengeséget” – fogalmazott. „Aki időt nyer, életet nyer” – tette hozzá. Fél óránként hat embert hívnak be az oltópontokra. 7189 oltási ponton adnak be oltásokat – mondta el a kormányfő.

A magyar szakemberek folyamatosan vizsgálják a kínai vakcinát

Orbán Viktor elmondta, az Operatív Törzs ülésén szóba került a kínai vakcina vizsgálata is. A miniszterelnök nem ért járványügyi kérdésekhez, ezért több orvossal konzultált a kínai vakcina ügyében – tette hozzá. „Nem elegendő, ami eddig történt, mert az csak a behozatalra vonatkozott Minden szállítmányt meg kell vizsgálni” – mondta a kormányfő. Hozzátette: „a vizsgálatok zajlanak, és később fel lehet szabadítani a kínai kontingenst.”

„Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennének, mint mi?” – vetette fele a miniszterelnök. Leszögezte: „én nem bízok jobban a brüsszeli vizsgálatban, mint a magyar szakemberek vizsgálatában” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: „nekem nincs szükségem amerikai vagy brüsszeli vizsgálatra a magyar helyett. Nagyon jó szakembereink vannak.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Navracsics Tibor: egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kaposváron folytatta vidéki kampánykörútját; megbeszélést folytatott Szita Károly polgármesterrel, és találkozott a kaposvári választópolgárokkal

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Nagy Márton: a kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat