Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Október 14. 10:22, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Orbán Viktor adta át az új 83-ast

Orbán Viktor adta át az új 83-ast

Magyarország miniszterelnöke is beszédet mondott a 83-as számú főút Pápát Győrrel összekötő új szakaszának átadóünnepségén szombaton délelőtt.

A Pápa közelében rendezett ünnepségen részt vett Lázár János építési és közlekedési miniszter, Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Rábaköz és térsége fideszes országgyűlési képviselője, Kara Ákos, Győr és környéke fideszes országgyűlési képviselője, valamint Kovács Zoltán, országgyűlési képviselő.

Magyarországnak mindig a saját útját kell járnia, és a saját maga által megépített úton kell járnia - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Veszprém vármegyei Pápa határában, a 83-as főútnak a várost Győrrel összekötő, kétszer kétsávos szakasza avatóünnepségén.

"Ha hagyjuk, hogy mások mondják meg, hogy mikor ki ellen harcoljunk, hogy kivel éljünk együtt, hogy kivel kereskedjünk, akkor a világ viharai tönkre fogják tenni Magyarországot" - folytatta, hozzátéve, "Magyarországnak a saját útját kell járnia, és hinnie kell abban, hogy a saját út az a jó út".

Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy a kormányzatnak két nagy tartozása volt Pápa városával szemben: a kórház ügyét már korábban rendezték, most pedig új utat kapott a Kisalföldet a Bakonnyal összekötni hivatott város.

A miniszterelnök kiemelte: az új útnak a gazdaságfejlesztés és a helyiek életminőségének javítása mellett a pápai katonai reptér miatt honvédelmi jelentősége is van.

Orbán Viktor kitért arra: miközben a világ más tájairól háborúról és válságról érkeznek a hírek, Magyarország építkezik.

"Derült időben, nyugodt vízen minden hajót jól el lehet kormányozni, de ma egyáltalán nem játszanak a kezünkre a körülmények, és a vizek egyáltalán nem nyugodtak. Soha ilyen háborús, nehéz, borzalmas időket nem éltünk át, mint amiket ma Európának el kell szenvednie, a veszélyek korába léptünk, a népek tengere feltámadott, és a kirobbant hullámverések mindenhonnan jól látszanak, innen, Magyarországról is" - fogalmazott.

Hozzátette: "ha nem figyelünk, a hullámverések még bennünket is megrázhatnak", így "aki ilyen viharban hajózik, annak nincs könnyű dolga, ott rendben kell lenni az útiránynak, a hajótestnek, a vitorlázatnak, a hajó személyzetének, és nem árt az sem, ha a kapitány nem félnótás".

Ahol ezek a dolgok nincsenek rendben, ott nem sikerül célba jutni és partot érni - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, "legyünk büszkék arra, hogy vérzivataros időben is a hazánk jó úton jár, sőt nemcsak jó úton jár, hanem képes arra, hogy a nehézségek ellenére - beszélhetnénk az inflációról, a magas kamatokról - még ilyen időkben is képesek vagyunk arra, hogy évtizedes problémákat oldjunk meg".

A kormányfő a 83-as főút fejlesztését a magyar vidék iránti adósságként említette, és arról beszélt, a magyar vidéktől a kormány és a nemzet két dolgot vár: egyfelől azt, hogy a helyi közösségek legyenek erősek, ezek a területek fejlődjenek, mert az ő erejük nélkül "nem lehetünk sikeresek", de közben azt is, hogy "ne tűnjön el az egyes térségek igazi arcvonása", olyanok maradjanak, amilyennek megismertük, megszerettük.

Fejlődést is akarunk, és meg is akarjuk tartani, ami jó; ez nem könnyű feladat - jegyezte meg a miniszterelnök, hangsúlyozva, ehhez az kell, hogy ezek a térségek ne essen ki az ország gazdasági vérkeringéséből.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, "az országot is a jó úthálózat tartja a fejlődés útján", majd megemlítette, a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat sűrűbb, mint a francia, a skandináv vagy az írországi, és csak egy kicsit marad el Ausztriáé mögött.

Amelyik ország képes arra, hogy ilyen nehéz időkben bővítse az úthálózatát, az olyan ország, amelyik nehéz időkben is képes nagy teljesítményekre - jelentette ki a miniszterelnök.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy az új nyomvonal megépítésével nem csak Pápa és Győr nyert, hanem az út mentén fekvő települések is, mert amellett, hogy közel a felére rövidül a menetidő a két város között és biztonságosabbá válik a közlekedés, csökken az átmenő forgalom.

Kiemelte: Pápa és a pápai repülőtér is be tud kapcsolódni a kelet-nyugati irányú gazdasági tengelybe.

Elmondta, hogy az új útnál 140 ezer köbméter aszfaltot építettek be, 150 kilométer hosszú korlátot, 70 kilométer hosszú vadvédő rácsot húztak fel, hat különszintű csomópontot alakítottak ki, valamint közel 10 ezer fát és 200 ezer cserjét fognak ültetni.

A 36 kilométer hosszú, 2x2 sávos új nyomvonalú pálya projektje két szakaszban készült el az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában:

a Pápa és Tét-dél csomópont közötti 18,4 kilométeren 15 műtárgy és két külön szintű csomópont, valamint egy vasúti felüljáró épült meg a pápai repülőteret bekötő úton. A szakasz kivitelezője a Duna Aszfalt Zrt., az EuroAszfalt Kft. alvállalkozóként vett részt a munkában.

A Tét-dél csomópont és a Győr közötti 17,6 kilométeres szakaszon nyolc műtárgy, négy külön szintű csomópont épült (Tét-dél, Tét-észak, Győrszemere, Koroncó). Ez a szakasz a Soltút Kft. kivitelezésében valósult meg, alvállalkozóként a Colas-csoport dolgozott.

Az új úton 110 km/órás sebességhatár lesz érvényben, így időben nagy mértékben lerövidül a két város közötti út, nem beszélve arról, hogy külön szintű csopópontok is épülnek, jóval biztonságosabb lesz tehát az új 83-as.

Az új utat útdíj megfizetése nélkül használhatják a közlekedők.

Fotó: MTI, Kósa Kornél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.