Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 20. 12:35, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Opten: rekordszámú cég szűnt meg az év első hónapjában

Opten: rekordszámú cég szűnt meg az év első hónapjában

Januárban folytatódott a Magyarországon bejegyzett cégek számának visszaesése, az első hónapban rekordszámú cég szűnt meg - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató cég adataiból.

Az MTI-nek elküldött adatsorok alapján idén az első hónapban 4214 cég szűnt meg Magyarországon. Ennyi társaságot még sohasem törölt a cégbíróság egyetlen hónap alatt - közölte az Opten, megjegyezve, hogy a 2014. júliusi kiugró adat egy technikai változás eredménye volt.
A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten igazgatóját, aki elmondta, a gazdaság növekedése még nem érte el a mikro- és kisvállalkozások szintjét, ám ebben változást hozhatnak az újabb hitelprogramok.
A cégalapításokat és megszűnéseket bemutató ábrán jól látszik: az elmúlt egy évben lényegesen kevesebb új céget alapítottak, mint amennyi megszűnt.
Az adatközlő szerint 2015-ben új cégtörlési rekordra lehet számítani. A Magyar Nemzeti Banknak a napokban bejelentett, mhp+ elnevezésű hitelprogramja esélyt kínál a tendencia javítására, ám az állami szerepvállalás hosszú távon nem helyettesítheti az egészséges piaci hitelezést - állapította meg az igazgató.
Ugyanakkor a cégtörlések magas száma a cégvilág konszolidációját, megtisztulását is jelzi. A felszámolás útján megszűnő társaságok aránya - amelyek jelentős adósságot hagyhatnak maguk után, ami komoly veszélyforrás az egészséges cégek számára is - nem egészen 40 százalék, ez lényegesen alacsonyabb, mint tavaly - magyarázta Tóth Tamás. A cégtörlések többsége, 60 százaléka a tulajdonos által elindított végelszámolás vagy nem működő cégek kényszertörlése volt, vagyis olyan megszűnés, amelynek semleges a hatása a gazdaságra - tette hozzá.
Az Opten közölte: az általa mért cégfluktuációs index, amely egy adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, fél éve 13-14 százalék körül mozog, januárban 13,92 százalék volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;