Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 17. 12:03, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Online konzultációt kezd a kata adónemről a BKIK

Online konzultációt kezd a kata adónemről a BKIK

Online konzultációt kezd a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) - közölte a kamara csütörtökön az MTI-vel.

A kezdeményezéstől azt várják, hogy széleskörű egyetértés alakuljon ki az adónem átalakításáról.

A BKIK szerint a 450 ezer katás vállalkozás túlnyomó része indokoltan alkalmazza az adónemet.

A BKIK szerint 100-150 ezren főállású vállalkozóként működhetnének továbbra is, ők elsősorban lakossági ügyfeleket, és kisebb értékben vállalati megrendelőket szolgálnak ki.

Ugyanennyien a kata eredeti célján túllépve, mégis szabályosan és etikusan váltottak a katás adózásra - tették hozzá. A vállalati megrendeléseik ügyfelenként meghaladhatják az évi 1 millió forintot, de a színlelt szerződés vagy a bújtatott foglalkoztatás náluk nem merülhet fel.

További 60-80 ezren főállású alkalmazottként vagy nyugdíjasként keresetkiegészítésnek tekinti a katát, amely az egyszerűsége miatt vonzó számukra. Nekik új adónem bevezetését javasolja a BKIK.

A közlemény szerint 100-150 ezer vállalkozó lehet, aki a katát az ügyletei gazdasági tartalmának megfelelő közteher kikerülésére használja. Munkajövedelem vagy általános szabályok szerinti osztalékjövedelem helyett ugyanis katás számlát állítanak ki, ezzel jelentős kárt okoznak mind a költségvetésnek, mind az adózási szabályokat betartó versenytársaknak. Kiszorításuk a katából elsődleges gazdasági és költségvetési érdek - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.