Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Július 18. 07:42, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Önkormányzati intézményeket vonnak össze és szerveznek át

Önkormányzati intézményeket vonnak össze és szerveznek át

Külső szolgáltatóhoz kerül a gyermekétkeztetés, és integrálják a kulturális intézményeket a Pápai Platán Nonprofit Kft-be.

Pénteken megtartotta a veszélyhelyzet kihirdetése óta első ülését a pápai képviselő-testület.

Több napirend is foglalkozott az intézmények átszervezésével, ezek egyike volt a gyermekétkeztetés rendszerének átalakítása - írja a Pápa-ma.hu. A javaslat szerint Pápa városa is csatlakozna azon települések közé, ahol a gyermekétkeztetést nem önkormányzati intézmény, hanem külsős cég végezné. Ez azt jelentené, hogy a GAESZ-hez tartozó két főzőkonyha - Nátus Konyha, Óvodai konyha - helyett külső szolgáltató biztosítaná a gyermekétkeztetés kötelező feladatait. A javaslat megszületését megelőző részleges átvilágítás arra mutatott rá, hogy az átszervezés eredményeként hatékonyabban működhet a szolgáltatás és biztosítható a konyhákban és étkezőterekben szükséges beruházások elvégzése - mondta el dr. Deli András szakértő a képviselői kérdésekre válaszolva. Dr. Áldozó Tamás hozzátette, a szolgáltatás kiszervezésével a dolgozók munkahelye megmarad, a szükséges létszámcsökkentést a természetes munkaügyi folyamatok biztosítják. A hosszas véleménycsere végén megszületett határozati javaslatot - mely szerint 2021. január elsejétől külső szolgáltatóval látja el az önkormányzat a gyermekétkeztetési feladatot és ehhez megindítják a közbeszerzési eljárást - 9 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Az intézményi átszervezéssel kapcsolatos másik napirend is hosszú véleménycserét hozott és sok kérdést vetett fel, ez a javaslat az önkormányzati intézmények közül most a kulturális intézmények integrálását tárgyalta részletesen, vagyis a Gróf Esterházy Károly Múzeum, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, a Jókai Mór Városi Könyvtár és a Pápa Városi Televízió átszervezését a Pápai Platán Nonprofit Kft-be. A városi tévé a kft. szervezeti egységeként létrehozandó médiacentrum részévé válik, a JMSZK feladatait novembertől szintén a Platán látná el, a könyvtár és a múzeum pedig jövő év elejétől olvadna be a Pápai Platánba. Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság élén az ügyvezető áll, a szervezeti egységek élére pedig szakmai vezető kerül.
A városvezető hangsúlyozta, a cél a fenntarthatóság, a hatékonyság növelése, a munkaerő motiválásának elérése, a szakmai karrier lehetőségének biztosítása, a magasabb minőségű szolgáltatások nyújtása és a közszolgálat, a város-szolgálat értékének visszaállítása. Szólt arról is, az intézményi struktúra régóta nem változott a kultúra területén, ugyanakkor a világ és benne a kultúra iránti igények, jelentősen megváltoztak.
-Az átalakításnak nem célja a létszámleépítés, ugyanakkor azzal számolunk, hogy a természetes munkaügyi folyamatok eredményeként a létszámkeret a következő években csökkenni fog - jelentette ki a városvezető. Mint mondta, most egy szándéknyilatkozat elfogadása volt a testület feladata, de a folyamat során több testületi döntésnek is meg kell majd születnie. Felhívta a figyelmet arra is, ez egy elhúzódó folyamat lesz, amit bonyolít, hogy közben a jelenleg közalkalmazottként dolgozó munkatársak a törvényi rendelkezés szerint munkaviszonyon alapuló foglalkoztatásba mennek át.

Grőber Attila más települések pozitív példáira kérdezett rá, az intézmények gazdasági társaságba való integrálásának előnyeire volt kíváncsi és olyan gyakorlati kérdéseket tett fel, melyek a Kft. költségvetésének meghatározására, a szakmai vezetők kinevezésére vonatkoztak, majd a jelenlévő intézményvezetőket kérdezte az átszervezéssel kapcsolatos véleményükről. A válaszokból kiderült, az egyes intézmények dolgozóiban még sok kérdés vetődik fel, melyek tisztázása folyamatban van a személyes egyeztetéseknek köszönhetően. Varga András, a Pápa Városi Televízió intézményvezetője úgy fogalmazott, az intézmény lojális a létrehozó és fenntartó önkormányzathoz, munkatársai úgy látják, a terv megvalósítható, az átalakulás, megújulás szükséges, sok példát ismernek a médiacentrumok működésére vonatkozóan, ezt is kivitelezhetőnek tartják.
Bakos László Fideszes képviselő mind a gyermekétkeztetés, mind a kulturális intézmények átszervezésével kapcsolatban a portálé érdeklődésére úgy fogalmazott, támogatja a javaslatokban megfogalmazottakat, tanulmányozta az ezzel kapcsolatos szakértői véleményeket, tanulmányokat és úgy látja, ezek a változások indokoltak és pozitív eredményt hoznak.
-Biztos vagyok abban, hogy nagyobb hatékonysággal, jobb minőségben tudnak majd működni az intézményeink - mondta.

Grőber Attila a napirend tárgylása végén arról beszélt, nem látja, hogy ez az átszervezés a köz szolgálatának javulását eredményezné.
-Az intézmények átszervezése időszerű gondolat, de nem látom, hogy az előterjesztésben megfogalmazottak nyújtják ehhez a leghelyesebb megoldást. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ettől a köz szolgálatában végzett munka tekintélye nőni fog, arról sem, hogy a szakmai vezetés, vagy a munkatársak közelebb kerülnek a város polgáraihoz, ahhoz a közeghez, melyet szolgálniuk kell. Nem hiszem, hogy ez az intézmények szakmai önállóságát növelné és azt sem, hogy így könnyebb lesz forrásokhoz jutni.
A határozati javaslatot végül a kormánypárti képviselők igen, az ellenzéki képviselők nem szavazatával fogadták el.

Fotó: Pápa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.