Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Április 21. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás

Továbbra is önkormányzati feladat marad az önálló járóbeteg-szakellátást biztosító nem integrált rendelőintézetek működtetése. Az erről szóló jogszabály a Magyar Közlöny 66. számában jelent meg. Az állam azonban nem vonul ki teljesen a szakellátásból, amennyiben ugyanis az önkormányzat nem tudja ellátni a feladatot, az állam köteles gondoskodni arról.

Az egészségügyi ellátások biztosításának a lakosság és a betegek szempontjából fontos eleme az önálló járóbeteg-ellátást nyújtó rendelőintézetek működése. A most életbe lépett szabályozás kimondja, hogy e rendelők esetében az általános, állam által történő átvétel helyett marad az önkormányzati feladatellátás. Az állam azonban nem vonul ki teljesen a szakellátásból, a törvény ugyanis meghatározza, hogy amennyiben az önkormányzat nem tudja ellátni az egészségügyi ellátással járó feladatot, az állam köteles gondoskodni arról. A törvény szerint ez először ideiglenes állami feladatellátást jelent három hónapra, és a negyedik hónaptól válik véglegessé.

Az önkormányzatok által – ez év február 15-i határidővel – tett nyilatkozatokban foglalt döntések ezért most nem kerülnek alkalmazásra, és a döntési kötelezettség elmulasztása sem jár jogkövetkezményekkel. A jogszabály kapcsán készült részletes tájékoztató az önkormányzatok számára hamarosan elérhetővé válik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Navracsics Tibor: egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.