Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Onkológiai intézet: nem megfelelő a petefészek daganatos betegek irányítása

Onkológiai intézet: nem megfelelő a petefészek daganatos betegek irányítása

Az új betegirányítási rendszerben nem érkeznek nagy számban a legmagasabb szintű ellátó intézménybe a petefészek daganatos betegek "a betegirányítás ilyen értelemben az országban nem működik" - hívta fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az intézet közleménye szerint Magyarországon évente 1100-1200 új megbetegedést regisztrálnak, és 600-800 nő hal meg évente petefészek daganat következtében. Az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati osztálya szerdán konferenciát rendezett annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet: a petefészek daganatos betegek kezelését a diagnózistól, a műtéten keresztül, a kemoterápiáig és az utógondozásig, egységes szintre kell emelni, továbbá meggyőzni a jelenlevőket a betegek centralizált ellátásának fontosságáról.
Mint kiemelték: a konferencia megszervezésének szükségességét és aktualitását az is alátámasztotta, hogy a petefészek daganatos betegek ellátása, nem történik kifejezetten szakmai centrumokban. A jelenlegi finanszírozási rendszerben nehezen válnak meg az intézmények a betegektől - tették hozzá, kiemelve, hogy az Országos Onkológiai Intézetbe leginkább csak olyan betegeket irányítanak, akiknek a betegség előrehaladott állapota miatt már az intézet szakemberei sem tudnak olyan hatékonyan segíteni, mintha a betegek elsődleges ellátása az országos centrumban történt volna.
Mint írták, a konferencián az intézet állásfoglalást, szakmai ajánlást fogalmazott meg Kárpáti Edit, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Minőségfejlesztési Főosztályának vezetője, és Kis Erika, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztályának módszertani szakértője előtt, felhívva a figyelmet a szakmai hiányosságokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére