Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Július 03. 17:54, kedd | PR

Önerő a lakásra - akár LTP-ből is kijöhet

Önerő a lakásra - akár LTP-ből is kijöhet

Igen sokat számít a lakáshitel költségének alakulásában, hogy mennyire tart minket hitelképesnek a bank, illetve, hogy mekkora önerőt tudunk felmutatni. Az LTP segíthet abban, hogy megalapozzuk jövendő otthonunkat.

Nagyon pörögnek a hitelfelvételek

Senki előtt nem titok, hogy nagyon kedvező THM (teljes hiteldíj mutató) mellett vehetőek fel most a kölcsönök, többek között a lakáshitelek.
És hitelre most szükség is lehet, mert hiába egyértelmű, hogy nagyon érdemes ingatlanba fektetni, az elszabadult árak miatt ezt nem könnyű kivitelezni. Ami tavaly 20 millióba került az ingatlanpiacon, az most 25 millió, vagy akár 28 millió, az eladó fél fantáziájának - egyelőre - semmi sem szab határt.
Sokan gondolják azt, hogy a kedvező hitelek segítségével finanszírozzák ingatlanbefektetésüket, mert a hozamból a törlesztés is megoldható. De az induláskor 20 százalék önerőt minden banknál fel kell mutatni.

A legjobb hozamú stabil befektetés

A lehetséges források közt lehet az LTP - lakástakarék pénztár - is, amelynek igénybe vétele itt két szempontból bonyolult.
Az egyik, hogy a futamideje minden esetben több év, ezért a szerződést minél hamarabb meg kell kötni, hogy célt érhessünk vele. Az LTP hozama egyébként köztudottan annál jobb, minél rövidebb a futamidő.
A másik sajátossága ennek a megoldásnak, hogy legfeljebb évi 72 ezer forint tehető bele ebbe a pénztárba, amelyhez az állam 30 százalékos hozzájárulást tesz hozzá. Azaz eléggé korlátos, hogy mennyit vehetünk ki belőle.

Összefog a család

Ám mégis vannak lehetőségek a lakástakarékban. Érdemes a családon belül annyi szerződést elindítani, ahányat csak tudunk. Ez megsokszorozza a megtakarítható lakáscélú összeget. Jó tudni, közvetlen hozzátartozók között szabadon átruházható az LTP-ben félretett összeg, és meg is osztható egy szerződés többfelé. (Az LTP az élettársakat nem, csak a házastársakat tekinti közeli rokonnak).
Ha már van egy szerződésünk, megoszthatjuk például háromfelé, azokba is fizethetünk, és az eredeti szerződés lejártakor felhasználhatjuk az összegeket. A szerződések tehát sokfelé permutálhatók, és mindegyikhez 30 százalékos hozzájárulást kapunk.
Egy lakástakarék szerződéssel valóban nem tudunk fedezni egy önerőt, de több már elég komolyan hozzá tud járulni az alaptőke megteremtéséhez.

Számítások szerint egy átlagos vidéki lakáshoz, hogy az ár 20 százalékát fedezni tudjuk - jelenlegi árak mellett -, 2 LTP szerződés 5-6 év alatt hozza össze a szükséges összeget.
A jelenlegi fővárosi árak mellett ennek duplája is szükséges lehet. Ezek persze a jelenlegi négyzetméter árak, tehát itt most lejáró lakástakarékokkal számolnak a számítás készítői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.