Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2017. Június 05. 20:34, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ökumenikus Nap - Ezúttal az időjárás is kegyes volt

Ökumenikus Nap - Ezúttal az időjárás is kegyes volt

Vissza a forráshoz címmel, hetedik alkalommal rendezték meg Pápán az Ökumenikus Napot. Végre az időjárás is a szervezőkkel volt, így a programok nagy többségének a Fő tér adhatott otthont.

A városban aktív történelmi egyházak közös szervezésében létre jövő rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy azt hangsúlyozza, ami összeköti a különböző felekezeteket és nem azt, ami elválasztja azokat. De hasonlóan fontos cél az is, hogy "oda vigyék Isten Szent Lelkét", ahol az élet zajlik, megszólítva olyanokat is, akik egyébként nem feltétlenül mennének el templomba - tudtuk meg korábban ifj. Márkus Mihály református lelkésztől, az esemény egyik szervezőjétől. Hála az időjárásnak, végre erre is lehetőség adódott, hisz 2014-től, amióta a Fő térre szervezik a rendezvényt, minden évben a katolikus iskola aulájába szorultak a programok.

Az Ökumenikus Napot Salgó Ferenc nyitotta meg. A plébános azt mondta, hiszi, hogy az első Pünkösdhöz hasonlóan, amikor a különböző nyelveket beszélő emberek anyanyelvükön megértették az üzenetet, ma is ugyanezen a szeretetnyelven fejezhetik ki az egységet.

Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében elmondta, az ökumenikus szó a görög oikosz-ból származik, mely házat, otthont jelent. - Amikor egy ökumenikus napra jövünk össze, akkor ennél szebb szó nem is lehetne, hiszen mindannyiunk közös otthonában jövünk össze - fogalmazott Unger Tamás hozzátéve, számára a rendezvény mottója - "vissza a forráshoz" - azt jelenti, hogy vissza mindnyájunk közös gyökeréhez, vissza a kereszténységhez. - Soha nem volt aktuálisabb egy ilyen rendezvény, mint 2017-ben. Mondom ezt azért, mert az elmúlt évek eseményei azt mutatják, hogy vallásunkat, a kereszténységet komoly támadások érik. Fontos, hogy ilyen rendezvényeket tartsunk, megünnepelve az egységet, bízva abban, hogy mind nagyobb és nagyobb közösségi szinteken jelennek meg hasonlóak - mondta az alpolgármester.

A megnyitót követően előbb a délelőtti floorball bajnokság, majd az ökumenikus rajzpályázat eredményhirdetése következett. A programok sorát a Pápai Református Kollégium és Művészeti Szakgimnázium humoros, bibliai témájú produkciója nyitotta meg. A Szent Anna ovisok táncos-zenés előadása után a rendezvény egyik legnépszerűbb eleme, a bibliai ételkóstolás fogadta az ínyenceket.

Újdonság volt idén a templomfutás, melynek keretében a szép számú sportbarát futva kereste fel a belvárosi templomokat.

Közben a Fő téri színpadon átadták az egyházi énekverseny, valamint a bibliai történet mesélő verseny díjait, a legjobbak pedig meg is csillanthatták tehetségüket. Felléptek a Gyurátz iskolások, valamint a Tánc-Lánc AMI és a Református Gimnázium diákjai is.

A késő délutáni istentiszteletre újra megtelt a nézőtér, de sokan hallgatták Varga Attila baptista prédikátor szavait távolból, az árnyékból is. A prédikátor Jézus és a szamáriai asszony történetéről beszélt, amikor Jézus egy olyan nőt szólított meg, akit az emberek megvetettek. Varga Attila hite szerint Jézus ma is ezt teszi és mindenkit megszólít, olyan embereket is, akikkel más emberek nem is állnak szóba, akiket mások megvetnek.

A rendezvény az ökumenikus zenekar előadásával és közös énekléssel zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 07. 18:30, szerda | Helyi

Ajándékot osztott a rendőrség mikulása Pápán

Diákokat és gépjárművezetőket is megajándékoztak a rendőrök Pápán.

2022. December 07. 14:58, szerda | Helyi

Ezúttal Pápán emelkedett a magasba a rendőrségi drón

Látott is szabálytalankodókat a magasból.

2022. December 07. 08:45, szerda | Helyi

Karácsony előtt az online csalók is aktívabbak - Ezekre figyeljen, hogy ne kerüljön bajba!

A Pápai Rendőrkapitányság az ádventi időszakban is óvatosságra inti a bankszámla-tulajdonosokat.

2022. December 05. 16:59, hétfő | Helyi

Ismerősétől lopott gázolajat, a rendőrök elfogták a szanyi férfit

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai a bejelentést követő másfél órán belül kutatást tartottak az elkövetőnél.