Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Július 18. 18:32, szerda | Külföld
Forrás: MTI

OEK: Magyarországon még soha mutatták ki a lépfenét a droghasználók között

OEK: Magyarországon még soha mutatták ki a lépfenét a droghasználók között

Annak ellenére, hogy feltételezhetően antrax spórákkal szennyezett heroin volt vagy van forgalomban Európában, nincs lakossági kockázat, a heroinfüggőkön kívül mást nem veszélyeztet a lépfene.

Közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán az MTI megkeresésére. Kiemelte: a magyarországi droghasználókat még soha nem érintette ez a betegség.

Kedden hívták fel a figyelmet a hatóságok arra, hogy az utóbbi hetekben három lépfene megbetegedést regisztráltak Németországban, mindhárom beteg heroint használó kábítószerfüggő volt, egyikük meghalt. Az esetek arra utalnak, hogy a 2010-ben lecsengett járvány után ismét fertőzött heroin kerülhetett forgalomba.
Erről az OEK heti hírlevelében is beszámolt: "a fertőzés veszélye mind Németország, mind más európai uniós tagállam területén jelenleg is fennáll, és újabb esetek fordulhatnak elő az intravénás szerhasználók között".
Az OEK az MTI megkeresésére közölte: azért hívták fel a figyelmet a heroint használók körében Európában jelentkező betegségre, hogy tájékoztassák az egészségügyi dolgozókat, különösen az infektológiai, sürgősségi és a toxikológiai osztályok munkatársait annak érdekében, hogy ha intravénás szerhasználó beteget látnak el, gondoljanak az antraxfertőzés eshetőségére is. A Nemzeti Drog Fókuszpont pedig a tájékoztatást továbbította az összes olyan drogambulanciának, tűcsereszervezetnek, amellyel kapcsolatban áll, így ezen intézmények munkatársai időben tájékoztathatják klienseiket a potenciális veszélyforrásról.
Kiemelték továbbá, hogy a droghasználókat érintő 2009-2010-es járvány során Németországban, Angliában és Skóciában diagnosztizáltak megbetegedéseket, a magyarországi intravénás szerhasználók nem voltak érintettek. Lépfene megbetegedést Magyarországon még soha nem fordult elő droghasználók között. Magyarországon legutóbb 2000-ben regisztráltak két lépfene megbetegedést egy állattartótelepen dolgozó tehenészek között - írta az OEK.
A Robert Koch szövetségi közegészségügyi intézet szerint a betegség felbukkanásának nincs lakossági kockázata, mert a fertőzés nem terjed emberről emberre. Ugyanakkor az esetek arra utalnak, hogy ismét forgalomba kerülhetett heroin abból a szennyezett szállítmányból, amely a 2009-2010-es járványt okozta. Akkor Skóciában 119 lépfene megbetegedés fordult elő a heroinhasználók között. További öt esetet Angliában, két esetet pedig Németországban regisztráltak. A betegségben négyen haltak meg.
Az utóbbi hetekben nem csak németországi kábítószeresek fertőződtek meg a biológiai fegyverként is használt antraxtól; francia sajtójelentések szerint az előző héten Dél-Franciaországban is kórházba került egy heroinfüggő lépfenefertőzés miatt.
A lépfene elsősorban állatokat támad meg, de emberre is átterjedhet, rendszerint fertőzött állatokkal vagy fertőzött állatokból származó termékekkel történő érintkezés révén.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 13:04, kedd | Külföld

A Mol gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban

A Mol-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a társaság kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét - közölte a Mol kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 12:02, kedd | Külföld

Bubópestises mókust találtak Colorado államban

Pozitív lett egy mókus bubópestistesztje az amerikai Colorado államban - írták a helyi lapok.

2020. Július 14. 10:18, kedd | Külföld

A világban már több mint 13 millióan megfertőződtek a koronavírussal

A világon 13 070 590 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 572 428, a gyógyultaké pedig 7 228 660 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi adatai szerint.

2020. Július 14. 05:00, kedd | Külföld

Az FSZB ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Hivatalosan is ismertette a vádat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ivan Szafronov volt újságíróval, a Roszkoszmosz űrkutatási vállalat sajtótanácsadójával hétfőn Moszkvában.