Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Július 26. 19:59, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

Obama: Az AK 47-es katonák kezébe való

Obama: Az AK 47-es katonák kezébe való

Az AK 47-es gépkarabély katonák, és nem bűnözők kezébe való - jelentette ki az amerikai elnök, aki a csütörtöki lapok beszámolója szerint az aurorai filmszínházi mészárlás után nemzeti párbeszédet kezdeményezett a fegyvertartásról.

Barack Obama ugyanakkor nem indítványozta a fegyvertartásra vonatkozó törvények módosítását, mert, mint mondta, az ilyen reformtörekvések a hasonló tragédiák után rendre elbuktak a politikai ellenállás és lobbizás miatt.
"Úgy hiszem, számos fegyvertulajdonos egyetért azzal, hogy az AK 47-esek katonák, és nem bűnözők kezébe valók. Háborús csataterekre valók, nem pedig a városaink utcáira" - mondta az elnök egy New Orleansban tartott kampányrendezvényen.
Az elnök a 2008-as kampánya során a támadófegyverekre vonatkozó, 2004-ben lejárt szövetségi tilalom újbóli bevezetését ígérte, de azóta nem tett lépéseket és nem is nyilatkozott az ügyben, amely erősen megosztja az amerikai választókat.
Noha az elképzeléseivel kapcsolatban nem ismertetett konkrét részleteket, a fegyvertartás ügyében Obamának ez a megszólalása volt a leghatározottabb állásfoglalása, amióta hivatalba lépett. Az elnöknek több bírálója is szemére vetette, hogy a már meglévő törvények szigorú betartásának sürgetésén felül sem a 2009-es Fort Hood-i lövöldözés, sem a tavalyi tucsoni ámokfutás után nem vallott színt a kérdésben.
Az elnök szerdán kijelentette, hogy támogatja az amerikai alkotmány második kiegészítését, amely rögzíti a vadászat és a fegyvertartás történelmi jogát, de úgy vélekedett, hogy ebben a tekintetben van még tennivaló. Fontosnak nevezte a fegyvervásárlók hátterének ellenőrzését.
Mitt Romney, aki Obama ellenfele lesz az idei elnökválasztáson, szerdán úgy nyilatkozott, nem látja szükségét annak, hogy a coloradói ámokfutás után újabb törvényekkel szigorítsák meg a fegyvertartást.

Címkék: USA-fegyverek

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 13:04, kedd | Külföld

A Mol gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban

A Mol-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a társaság kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét - közölte a Mol kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 12:02, kedd | Külföld

Bubópestises mókust találtak Colorado államban

Pozitív lett egy mókus bubópestistesztje az amerikai Colorado államban - írták a helyi lapok.

2020. Július 14. 10:18, kedd | Külföld

A világban már több mint 13 millióan megfertőződtek a koronavírussal

A világon 13 070 590 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 572 428, a gyógyultaké pedig 7 228 660 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi adatai szerint.

2020. Július 14. 05:00, kedd | Külföld

Az FSZB ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Hivatalosan is ismertette a vádat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ivan Szafronov volt újságíróval, a Roszkoszmosz űrkutatási vállalat sajtótanácsadójával hétfőn Moszkvában.