Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Június 23. 10:19, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Nyílzápor – Hagyományőrző íjásztalálkozót rendeznek Ópusztaszeren

Nyílzápor – Hagyományőrző íjásztalálkozót rendeznek Ópusztaszeren

A Kárpát-medence minden szegletéből több ezer vendég érkezik a hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra, hogy megemlékezzen a dicsőséges pozsonyi csatáról és méltó módon tisztelegjen honalapító Árpád vezér előtt – közölte Kodácz Csengele, az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.

Az emlékpark több mint ötven hektáros területén lépten-nyomon különleges meglepetések – kiállítások, kulturális programok, kézműves foglalkozások, lovas- és hadi bemutatók - várják a látogatókat.
Pénteken a látogatók részesei lehetnek a 10. századi hadi táborok építésének, és késő délután láthatják a csatajelenet főpróbáját.
Szombaton és vasárnap ki-ki hétpróbás íjászvetélkedésen is megmutathatja, hogyan bánik a honfoglaló magyarok legendás fegyverével. Akik minden próbán megfelelnek, azok megkapják a „Hétpróbás Szeri Íjász” megtisztelő címet.
Szombaton a délelőtti és a kora délutáni avar és hun hadi bemutató után kezdenek el gyülekezni a lovas és gyalogos hagyományőrzők, hogy előadják a világ legnagyobb történelmi íjász együttlövését. Idén a nyugati had szekerekkel vonul be az emlékpark melletti csatatérre, és ezekből alakít ki tábort. A zárt hadrendben felsorakozó íjászok a pajzsfalak mögé bújó nyugati vitézekre lőnek majd speciális nyílvesszőikkel.
Vasárnap folytatódnak a kulturális programok, a lovasbemutatók, egész nap jönnek-mennek az elmaradhatatlan gólyalábasok, csepűrágók, mutatványosok és vándormuzsikusok, délután pedig az Ifjak nyílzáporán a legfiatalabb fegyverforgatók adják elő a csatajelenetet.
Ezerszázhét éve, 907-ben Gyermek Lajos keleti frank király parancsára hatalmas bajor, sváb haderő vonult fel a magyarok ellen. A legendárium szerint százezren lehettek, de a mértékadó becslések szerint is többszörös túlerőben voltak a magyarokkal szemben. A kisebb magyar lovascsapatok már a határvidéken, a gyepükön is meg-megtámadták a bajor csapatokat, ezzel lassítva felvonulásokat a Duna két partján. A végső összecsapásra a mai Pozsony közelében került sor. A csata pontos menetéről keveset tudni, de a magyarok fölényes győzelmet arattak a túlerőben lévő ellenség fölött, a legenda szerint azonban súlyos árat fizettek érte, Árpád fejedelem halálos sebet kapott itt.

Címkék: Fesztivál-program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.