Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 19. 12:52, kedd | Helyi
Forrás: Pápai Rendőrkapitányság

Nyaralni megy? Bízza ingatlanát a rendőrségre!

Nyaralni megy? Bízza ingatlanát a rendőrségre!

Egy pályázat keretén belül a rendőrség Veszprém megyében - március
és november között - vállalja, hogy felügyeli hetente egyszer azokat
az ingatlanokat, amelyeknek lakói nyaralnak, vagy hosszabb ideig
nincsenek otthon.

Íme a pontos feltételek:

Tisztelt Lakástulajdonos!

Megyénkben – így a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén is – a rendőrség bevezeti azt a szolgáltatását, mely a lakosság vagyonbiztonságának további fokozását szolgálja. Ennek keretében a nyári szabadság, vagy egyéb ok miatt a lakásukat huzamosabb időre felügyelet nélkül hagyók kérhetik az ingatlan visszatérő rendőri ellenőrzését. Ehhez mindössze a tulajdonosnak/bérlőnek személyi igazolványa és lakcímkártyája bemutatása mellett a mellékelt adatlap rovatait kell kitöltenie az illetékes rendőrkapitányság ügyeletén.

Az adatlap átvételével – az ott kért időtartamra – vállaljuk, hogy heti egy alkalommal felkeressük a megjelölt ingatlant annak megállapítására, hogy az ajtók, ablakok sértetlenek, zárt állapotúak-e.

Bármilyen rendellenesség észlelése esetén haladéktalanul intézkedünk, valamint értesítjük Önt vagy megbízottját.

Amennyiben a tervezettnél korábban tér vissza, úgy kérjük ezt kapitányságunk felé személyesen vagy jelszava megadásával, telefonon jelezni szíveskedjék! Ez esetben ugyanis az ellenőrzést a továbbiakban már nem folytatjuk.

A szolgáltatás igénylésétől függetlenül kérjük, hogy elutazása előtt az alább felsorolt és a biztonságát tovább fokozó intézkedéseket szíveskedjék megtenni:

• Mérje fel a nyílászárók műszaki állapotát, ha kell, kérje ki szakember tanácsát arra vonatkozóan, hogy szükséges-e azok cseréje, megerősítése!

• Amennyiben nincs háztartási biztosítása, vagy az betöréses lopásra nem terjed ki, kösse meg, vagy módosítsa a biztosítóval kötött szerződést!

• Készpénzt, ékszereket és más könnyen mobilizálható értékeket ne egy helyen, hanem többfelé szétosztva tároljon! (Így nagyobb az esély arra, hogy azok legalább részben megmaradhatnak egy lakásbetörés után.)

• Mérje fel a melléképületekben, társasházak esetén a közös tárolókban hagyott értékeit, mechanikai védelmüket, ha szükséges helyezze át azokat egy biztonságosabb helyre!

• Amennyiben szomszédságában, hozzátartozói vagy barátai körében van megbízható személy, adjon részére lakáskulcsot a következő feladatok ellátásához:

- postaláda rendszeres ürítése
- rolók mozgatása, szellőztetés, amely a lakás lakatlanságának tényét leplezi
- csőtörés, egyéb műszaki hiba esetén a lakásba való bejutás biztosítása.

• A lakásból való távozás előtt az ajtókat, ablakokat csukja, illetve zárja be, a használaton kívül lévő háztartási gépeknek, műszaki cikkeknek a csatlakozóját húzza ki a konnektorból, a csaptelepeket zárja el, romlandó élelmiszert ne hagyjon elöl!

• Lakáskulcsot lábtörlő alá, virágcserépbe stb. még rövid időre se tegyen!

• Ne próbáljon úgy időt nyerni az utazáshoz, hogy a poggyászokat már az elindulás előtti este beteszi a csomagtartóba! (Kifigyelhetik, és éjszaka feltörhetik a gépkocsit.)

Amennyiben útra kel, a bűnözés olyan formáival találkozhat, melyek az Ön számára addig ismeretlenek voltak. A teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabb veszélyekre fókuszálva szeretnénk Önnek néhány tanácsot adni, hogy a nyári élményeket később valóban öröm legyen majd felidézni:

Pénzváltás: Csak intézményeknél bankban, utazási irodában stb. váltson valutát, kerülje az utcán Önt erre csábító magánszemélyeket még akkor is, ha árfolyamuk kedvezőbb a hivatalosnál!

Útközben: Első útja rögtön a szálláshelyre vezessen, ne tegyen kitérőt, melynek során magára hagyja a felpakolt autót. Amennyiben az utazás megszakítása elkerülhetetlen, mindig maradjon egy fő a jármű közelében. Hiú ábránd csak, hogy a csomagtartóban, nem látható helyen hátrahagyott tárgyak biztonságban vannak!

Kerékpárok: A tetőcsomagtartón elhelyezett kerékpárok is célponttá válhatnak. Amennyiben kerékpártartót vásárol, mindenképpen a költségesebb, de biztonságosabb zárható változatot részesítse előnyben. Ez esetben se hagyja éjszakára vagy hosszabb időre a bicikliket a csomagtartón. Vegye igénybe a szálláshely kerékpártárolóját. Szobafoglalásnál tájékozódjon, hogy rendelkezik-e ilyen helyiséggel az adott szálloda vagy panzió!

Műszaki hiba: Óvakodjon az út szélén, parkolóban kerékcseréhez vagy más műszaki problémához segítséget kérő, vagy segítséget felajánló autósoktól, mert sok esetben ez csak egy színjáték annak érdekében, hogy Önt pénzétől, értéktárgyaitól megfosszák! Bízza a megoldást az Autóklub segélyszolgálatára! Ugyancsak legyen mértéktartó az együttérzésben, ha külföldiek, vagy legalábbis idegennek tűnő személyek térképen kérnek útbaigazítást. A trükk lényege itt is az autóstáska, retikül, videokamera stb. megszerzése.


Besurranó tolvajok: Házat, apartmant, szobát bérelve a nagy hőségben se tartsa az ajtókat, ablakokat nyitva, ha értéktárgyait nem tudja kontrolálni. Gondosan csukjon és zárjon be mindent, ha boltba, illetve strandra megy. Számos bűnelkövető órákon át figyeli a nyaralók mozgását, szálláshelyét és csak a kedvező pillanatra vár, amikor nesztelenül besurranhat. Nem egy turistának, ilyen körülmények között veszett oda minden pénze, és kellett idő előtt hazautaznia.

Zsebtolvajok: A nyári ruhák nem alkalmasak arra, hogy értékeinket a fürkésző pillantások elől elrejtsék. Zsebtolvajok jelenlétével pedig minden forgalmasabb helyen (zsúfolt utca, strand, ABC, piac, egyéb üzletek, pályaudvar, tömegközlekedési eszközök, múzeum stb.) számolni kell, ahol nem feltűnő mások közelsége. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében ügyeljünk arra, hogy ne tartsuk egy helyen az összes pénzünket!

Strandok: Az eddig felsorolt veszélyek a vízparton akár kombinálódhatnak is. További gondot jelent, hogy az értékeink védelmében tett józan lépések ellehetetleníthetik az önfeledt szórakozást. Ennek ellenére készítsünk a családon, baráti társaságon belül „turnusbeosztást”, hogy amíg a többiek a vízben vannak, legalább egy fő a leterített törülközőknél felügyelje pénzünket, iratainkat, telefonjainkat és a gépkocsi slusszkulcsát! Ellenkező esetben akár az autónkat is ellophatják. Ne bízzunk a csomagtartó, illetve a zárható öltözőszekrény, kabin hamis illúziójában! Ellenben, ha van értékmegőrző, azt vegyük igénybe!

További információkért forduljon bizalommal a Pápai Rendőrkapitánysághoz!

Fotó illusztráció (autobog.hu)

Címkék: nyaralás, rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.