Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2011. December 14. 14:31, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Női holttestet találtak a belgiumi merénylő lakásán

Női holttestet találtak a belgiumi merénylő lakásán

Egy női holttestet találtak a rendőrök a belgiumi Liege-ben kézigránátot dobáló és géppisztolyból lövöldöző férfi otthonában – közölte szerdán az igazságszolgáltatás.

A holttestet a keddi ámokfutást elkövető Nordine Amrani otthonában végzett házkutatás során fedezték fel, egy pajtában.

A nővel feltehetőleg az előtt végzett a férfi, hogy elindult a liege-i Saint Lambert térre, ahol az ámokfutást elkövette – közölte Cédric Visart de Bocarnmé liege-i főügyész az RTBF közszolgálati rádióban. Sajtóértesülések szerint a 45 éves áldozat bejárónőként dolgozott Amraninál. Az épületet, ahol az első áldozatot megtalálták, Amrani vadkendertermesztésre használta.

A korábban halottnak nyilvánított, 75 éves áldozatról a belga ügyészség szerda reggel úgy nyilatkozott, hogy „súlyos, válságos állapotban” folytatják kórházi kezelését.

Belgium még szerdán is a szörnyű ámokfutás sokkhatása alatt állt. A helyszínre látogatott a királyi pár, a miniszterelnök és a kormány több tagja. Országszerte virrasztásokat és templomi megemlékezéseket tartottak. Elítélték a vak ámokfutást, és együttérzésüket fejezték ki az áldozatokkal az uniós intézmények vezetői is.

A sajtó szerdán egyebek között annak magyarázatát boncolgatta, hogyan kerülhette el a hatóságok figyelmét, hogy a büntetett előéletű férfi ekkora fegyverarzenált halmozott fel a lakásán. Armanit három évvel ezelőtt tiltott fegyverbirtoklásért, bűnszövetkezethez tartozásért és vadkendertermesztésért börtönbüntetésre ítéltek. Feltételesen volt szabadlábon, kedden is jelentkeznie kellett volna hatósági ellenőrzésre.

A merénylő a büntetett előéletű, 33 éves Nordine Amrani volt, aki kézigránátokat dobott és géppisztolyból lövöldözött Liege egyik központi terén, a Szent Lamberten. A hatóságok közlése szerint a férfi – akit rovott múltja miatt aznapra rendőrségi ellenőrzésre rendeltek be – egész hátizsáknyi gránáttal és lőszerrel hagyta el otthonát. A férfi a gránátok eldobása és a lövöldözés után menekülni próbált a helyszínről, és tűzharcba keveredett rendőrökkel. Az akció a merénylő halálával végződött, de azt a rendőrség még nem tudja biztosan megmondani, hogy öngyilkosságról van-e szó, vagy Amrani véletlenül ölte meg magát. Azt viszont egyértelműen közölték, hogy nem a rendőrség végzett vele.

A tragédiának négy halálos áldozata volt, köztük van egy 17 hónapos kislány, egy 15 és egy 17 éves fiú, egy férfi még mindig válságos állapotban van. A sebesültek száma a hivatalos adatok szerint 123 – közölte a belgiumi város kórháza.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 13:04, péntek | Külföld

Villám csapott egy indiai erdőbe, 18 elefánt pusztult el

Egy 18 elefántból álló csorda tetemeit találták meg az északkelet-indiai Asszam államban, miután a Kandoli védett erdőbe villám csapott.

2021. Május 14. 09:59, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 160,8 millió, a halálos áldozatoké 3,34 millió

A világon 160 828 503 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 340 359 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

2021. Május 14. 06:00, péntek | Külföld

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon:

2021. Május 13. 19:18, csütörtök | Külföld

Több mint 5,4 millió EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz.