Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Február 06. 08:35, hétfő | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Nívós természettudományos verseny a Refiben!

Nívós természettudományos verseny a Refiben!

Második alkalommal került megrendezésre a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája és a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának közös versenye, aCsászár Elemér Természettudományos Csapatverseny.

Somosiné Németh Alíztól az iskola tanárától megtudtuk, az összevont természettudományos versenyben13-14 éves gyermekek vehettek részt. A matematika, fizika, kémia, biológia és földrajz ismereteikről adhattak számot a fiatalok a két forduló során. - Egy internetes fordulóval kezdődött, a verseny, majd péntek délután került sor a második fordulóra, az iskola dísztermében. Itt két cikket jelöltek ki a tanárok a versenyzők számára a National Geografic újságból, melyhez kapcsolódó matematikai, fizikai és egyéb kérdéseket kaptak. Ezt követően egy fizikai kísérleten dőlt el a végső sorrend. Az első két helyezett pénzdíjazásban részesült, emellett egy különdíja volt a versenynek. Ezt az a kistelepülési iskola kapta, melynek diákja a legelőkelőbb helyen végzett - tájékoztatta honlapunkat a verseny főszervezője.

A zsűri tagjai közt olyan neves professzorok voltak jelen, mint dr. Gábriel Róbert tanszékvezető egyetemi tanár, a PTE TTK professzora, dr. Tóth Kálmán fizikus, az Eötvös Loránd Alapítvány alapítója, Kovácsné dr. Bogdán Csilla, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének tudományos munkatársa, professzor emeritus Fényes Tibor atomfizikus, a Debreceni Atomkutató Intézet Magfizikai Tanszékének nyugalmazott főosztályvezetője és professzor emeritus Lázár Gyula, az orvostudományok doktora, a PTE ÁOK tanára.

Az írásbeli forduló alatt dr. Benkő József az MTA CSFK, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársa tartott érdekes előadást távoli napok titkai címmel, a kollégium fizika előadójában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék