Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Április 27. 15:36, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Nincs Pápán többletigény a házi gondozásban, a kórház ápolási osztályának ágyfelszabadítása miatt

Nincs Pápán többletigény a házi gondozásban, a kórház ápolási osztályának ágyfelszabadítása miatt

A közelmúltban éles vita bontakozott ki a kórházak ágyszám kapacitásának növelése miatt.

A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, azok számára, akik ezen okból kifolyólag kerültek otthonukba, a házigondozás keretében jelenthetnek be igényt. Pápán öt érdeklődő telefonhívás érkezett az ESZI-hez, ám eddig egy igénylést sem adtak be. – Pápán a házigondozásban, a kórház ápolási osztályának ágyszám felszabadítása többlet igényt nem jelent. Annak a hisztériának semmi alapja nincsen, ami arról szólt, hogy nincs, aki ellátást nyújtson a kórházból hazaküldött időseknek –hangsúlyozta a városvezető.

32 fő van Pápán járványügyi megfigyelés, vagy zárlat alatt

Áldozó Tamás a járványügyi megfigyelések, vagy zárlatok kapcsán elmondta, két személy van megfigyelés alatt az ESZI Barát utcai telephelyén. Ők a kórházból tértek vissza, a protokollnak eleget téve vannak elkülönítve, de egészségesek. A városban az elmúlt héthez képest csökkent a járványügyi zárlatok, vagy megfigyelések száma, 32 ilyen aktív eset van, szemben a múlt heti 47-el. A polgármester hozzátette, továbbra sincs Pápán karanténban igazolt koronavírusos beteg, arról azonban nincs információja, hogy az ajkai kórházban ápolnak-e covidos fertőzöttet. A polgármester ugyanakkor elmondta, annak ellenére, hogy a város országos összevetésben is jól áll a vírus terjedése szempontjából, készültek vészforgatókönyvek arra az esetre, ha mégis berobbanna a járvány.

Bőségesek a védőeszköz készletek

Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, április 30-ig az önkormányzat élhet igénybejelentéssel a központi kormányzathoz, amelyben a járványhelyzet miatti kiadásait gyűjtheti össze. Az önkormányzat járványügyi kiadásai három helyen, az ESZI-nél, az Egészségügyi Alapellátási Intézetnél és magánál az önkormányzatnál keletkeznek, összesen több tízmillió forintos tételről van már most szó.

Mind az ESZI-hez, mind pedig az alapellátási intézethez az elmúlt héten több ezer védőfelszerelés érkezett, több millió forint értékben, egyrészt a központi készletből, másrészt pedig saját beszerzésként, önkormányzati forrásból. Elmondható, hogy mindkét intézménynél bőségesek a készletek, melyek lehetővé teszik a biztonságos ellátást. Az önkormányzat által rendelt textil arcmaszkok is folyamatosan érkeznek, a leszállított maszkok száma hamarosan eléri a 20 ezer darabot, de továbbiak megrendelését adják le. A polgármester a pápaiak türelmét kérte hozzátéve, hamarosan minden pápai lakos számára fognak házhoz vinni a készletből, jelenleg a 40 feletti korosztály számára zajlik a kézbesítés. Aki az 50 feletti korosztályban nem kapott még maszkot, az hívja a 89/515-026-os telefonszámot.

A polgármester arra kér mindenkit, hogy a jelen helyzetben tegye félre a rövid távú politikai haszonszerzés szempontjait, és az energiáit a közös munkára fordítsák, támogassák a védekezésben dolgozókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk