Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Neten keressük a feketedohányt

Neten keressük a feketedohányt

A dohányzási szokások átalakulásának hatására nem csak a legális forgalomban változtak meg az igények. A vágott dohány iránti kereslet a trafikok mellett az illegális csatornákon is intenzívebb lett. Az idén 86,7 ezer ilyen összehangolt belföldi közúti ellenőrzési akciót hajtott végre a NAV − tudta meg a Napi Gazdaság Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A vágott dohányt egyre gyakrabban próbálják netes hirdetések útján beszerezni a dohányosok, a hatóság ezért külön figyel az ilyen hirdetőkre − visszaélést tapasztalva ezeket a reklámokat az oldalak üzemeltetői leszedik. Az idén 1300 hirdetést talált a hatóság, amely mögött illegális dohányértékesítés állt, ezek több mint fele vonatkozott vágott dohányra.

A trafikrendszer bevezetését követően az ellenőrzéseket a koncesszióval le nem fedett területekre, illetve azokra összpontosítja a NAV, ahol sokasodnak a gyanús jelek. Tipikus adatforrás a területi szintre lebontott piackutatás, de hasznosak a helyi információforrások, a közérdekű bejelentések és a már említett netes hirdetések is. Fokozottan figyelik a forgalmas közterületeket, a vásárokat, a piacokat, az idegenforgalmi szempontból frekventált helyszíneket, a pályaudvarokat. Szórakozóhelyekre inkább demonstratív célokkal mennek, hasonló a célja a közterületek, állomások átfésülésének is. Újabban egyre több illegális árus jelenik meg az iskolák környékén − ez is kiemelt terület lett.

A legfontosabb azonban nem változott: ezek a külső határszakaszokon zajló vámellenőrzések. Novemberig mintegy 4,5 millió ilyen vizsgálatot hajtott végre a NAV a személy- és teherszállításban, személyautó- és vasúti forgalomban, valamint a postai és a légi forgalom keretében. A rendőrséggel együttműködve rendszeresek a zöldhatár-ellenőrzések is, itt éjjellátó készülékek, hőkamerák, autóüreg-vizsgáló berendezések, esetenként cigarettakereső kutyák segítik a munkát. Az idén eddig 16,7 ezer zöldhatár-ellenőrzést végeztek.

Az uniós határszakaszokon nincs − nem is lehet − hasonló ellenőrzés, de a harmadik országhoz közeli szakaszok, így az ukrán határsáv közelébe eső szlovák, valamint román határsáv kiemelt figyelmet igényel, hasonlóan a Szerbiához közel eső magyar−horvát, illetve magyar−román szakaszokhoz. Itt szúrópróbaszerű és célzott ellenőrzések zajlanak, csakúgy, mint az országon belül. Az idén 86,7 ezer ilyen összehangolt belföldi közúti ellenőrzési akciót hajtott végre a NAV. Ha a hatóság megbízható és ellenőrzött forrásból származó információ alapján kopogtat be, bármilyen ingatlant átkutathat. Ilyen esetekben is kereskedelmi mennyiségű cigaretta után kutatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk