Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Április 10. 19:29, hétfő | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Németországba mintegy 47 ezer menedékkérő érkezett az első negyedévben

Németországba mintegy 47 ezer menedékkérő érkezett az első negyedévben

Németországba mintegy 47 ezer menedékkérő érkezett az idei első negyedévben a szövetségi belügyminisztérium hétfőn közölt adatai szerint.

A tárca kimutatása alapján az idén eddig rendre a 14-15 ezer közötti szinten alakult a havonta érkezők száma. A januári 14 476 után februárban 14 289, márciusban pedig 14 976 menedékkérő érkezését jegyezték fel. Ez összesen 47 249 ember, nagyjából az egynegyede a tavaly január-márciusi időszakban regisztrált 181 ezernek. A legnagyobb csoportokat továbbra is szíriaiak, az irakiak és az afganisztániak alkotják mintegy 11 000, 4500 és 3000 fővel.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) az év első három hónapjában 222 395 menedékjogi kérelmet bírált el, ez 48 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 150 233-hoz képest. Menekültstátuszt vagy hosszabb távú tartózkodásra feljogosító más menedékjogi státuszt a kérelmezők 46,5 százaléka kapott. A kérelmek 36,6 százalékát elutasították, 16,9 százaléka pedig a más módon rendezett ügyek kategóriájába került. Ide tartoznak a döntés előtt visszavont kérelmek és az uniós - úgynevezett dublini - menekültügyi rendszer keretében más uniós tagországnak átadott menedékkérők ügyei.

Az idén egyre többen érkeznek Svájc felől. A Welt am Sonntag című vasárnapi lap a legutóbbi számában arról írt, hogy az év elején megugrott az illegális határátkelések száma a svájci-német határon, januárban és februárban együtt 1350 esetet jegyeztek fel, ami több mint háromszoros növekedés az egy évvel korábbi 402-höz képest. Ez azonban csak az illegális határátlépés közben feltartóztatott emberekről szóló kimutatás, az észrevétlenül bejutottak számával együtt jelentősebb csoportról lehet szó - mondták a lap forrásai.

Az új migrációs útvonal kialakulása elsősorban a Svájccal határos Baden-Württemberg tartományt helyezheti nyomás alá. A tartomány belügyminisztere, Thomas Strobl a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy a hatóságok megteszik a szükséges lépéseket, ha romlik a helyzet.

Hétfőn a berlini kormányszóvivői tájékoztatón a szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate a lapjelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy márciusban már csökkent az illegális határátlépések száma, ezért nincs napirenden a mélységi határellenőrzés további szigorítása, de a német hatóságok a svájci partnerekkel együttműködve folyamatosan szemmel tartják a határt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.