Városlista
2019. november 21, csütörtök - Olivér

Hírek

2011. November 15. 07:16, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Német kézben a válság megoldásának kulcsa?

Német kézben a válság megoldásának kulcsa?

Erős Európát sürgetett az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfőn kezdődött, lipcsei kongresszusán.

A kereken 1000 küldött az esti órákban elfogadott határozatban mindössze 9 ellenszavazattal foglalt állást az euró stabilizálása, illetve az európai integráció elmélyítése mellett. A határozat a többi között hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a stabilitás uniójává kell válnia. A küldöttek hangsúlyozták az euróövezet erősítésének szükségességét, ugyanakkor leszögezték: a krónikus adóssághalmozók számára lehetővé kell tenni a valutaövezetből történő, önkéntes kilépést.

Előzőleg kongresszusi beszédében Angela Merkel pártelnök-kancellár annak a nézetnek adott hangot, hogy Európa a második világháború óta talán legsúlyosabb válságát éli át, és kiemelte a politikai unió erősítésének szükségességét.

Az Európa-politikai határozat már címében nyomatékosan hangsúlyozta, hogy az erős Európa Németország alapvető érdeke, a jó jövő biztosítéka. Egyértelműen megerősítette a kormányon lévő konzervatív párt európai elkötelezettségét, és leszögezte, hogy a CDU a legnagyobb határozottsággal szembe kíván szállni az Európa-ellenes hangulatkeltőkkel. Hozzátette ugyanakkor, hogy az embereknek a válsággal kapcsolatos gondjait komolyan kell venni. A küldöttek felvetették annak lehetőségét is, hogy az unió támogatásának erősítése céljából közvetlenül válasszák az Európai Bizottság elnökét. A határozat hangsúlyozta, hogy a közös európai valuta stabilizálása érdekében szükség van az EFSF, illetve az ESM támogatási alapokra, ugyanakkor elvetette az eurókötvények kibocsátásának lehetőségét.

Kongresszusi beszédében Merkel a többi között hangsúlyozta, hogy az eurónak nincs alternatívája, a közös pénz nemcsak valutauniót, hanem politikai uniót is jelent. Megismételte azt a nézetét, amely szerint az euró kudarca Európa kudarcát jelentené. Annak a véleménynek adott hangot, hogy az adósságválság leküzdése, Európa megújulása érdekében áttörésre van szükség. Merkel szerint a stabilitást, a politikai uniót erősíteni kell, és le kell vonni a tanulságokat az elmúlt időszak válságaiból. Hangsúlyozta, hogy a szolidaritás nem elegendő, annak minden egyes ország saját felelősségvállalásával kell kiegészülnie. Ennek kapcsán ismételten és a leghatározottabban kiállt az európai szerződések, mindenekelőtt a lisszaboni szerződés módosítása mellett. A pártelnök-kancellár egy olyan automatikus szankciómechanizmust sürgetett, amely lehetővé teszi az érvényben lévő szerződéseket, illetve a stabilitási paktumot megsértő országok megbüntetését. Az elfogadott Európa-politikai határozat hasonlóan foglalt állást, utalva az Európai Bíróság ezzel kapcsolatos szerepvállalására.

A kongresszuson felszólaló Wilfried Martens, a konzervatív pártok nagy részét tömörítő Európai Néppárt elnöke, korábbi belga kormányfő úgy vélekedett, hogy az európai adósságválság megoldásának kulcsa Németország kezében van. Martens szerint Németország a már végrehajtott szociális, illetve munkaerő-piaci reformokkal modellt jelent egész Európa számára.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 21. 07:26, csütörtök | Külföld

Visszavonul a közélettől a szexuális botrányba keveredett András yorki herceg

Visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől András yorki herceg, II. Erzsébet királynő fia,

2019. November 21. 06:54, csütörtök | Külföld

Donald Tuskot választották az Európai Néppárt elnökének

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács leköszönő elnökét választotta meg elnökének az Európai Néppárt (EPP) szerda esi tisztújító kongresszusán, Zágrábban.

2019. November 21. 05:00, csütörtök | Külföld

Megrázta Németországot egy orvos meggyilkolása, az áldozat Richard von Weizsäcker néhai államfő fia

Megdöbbenéssel fogadták Németországban egy köztiszteletben álló berlini főorvos meggyilkolását, az áldozat Richard von Weizsäcker néhai államfő fia.