Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 24. 14:07, kedd | Belföld
Forrás: MTI

neMecsek Mozgalom: sértő az uránbányászattal szembeni félelmeket alaptalannak nevezni

neMecsek Mozgalom: sértő az uránbányászattal szembeni félelmeket alaptalannak nevezni

A Pécsen és környékén élőkre, valamint a volt uránbányászokra nézve is sértőnek tartja a neMecsek Mozgalom az urántermeléssel szembeni félelmek alaptalannak nyilvánítását.

A mecseki uránbányászat újrakezdését ellenző civil szervezet kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a térségben több generáción keresztül működött uránbánya, "volt alkalom megismerni a radioaktív radon gáz hatásait, a környezet- és egészségrombolást".
A neMecsek Mozgalom a Wildhorse Energy Hungary Kft. hétfői közlésére reagált, miszerint a Mecsek térségében uránkutatási jogokkal rendelkező ausztrál érdekeltségű társaság azt tapasztalta, hogy az uránbányászattal kapcsolatban megfogalmazódó ellenérvek többsége a hiányos vagy pontatlan információkból fakad. "A konkrét tények tükrében a civil mozgalmak által hangoztatott félelmek jórészt alaptalanok, ilyen például a kénsav kérdése is" - közölte a cég.
A Wildhorse jelezte: az érctelepek mélysége és az érc szerkezete miatt biztos, hogy a tervezett pécsi bányában nem kénsavas, hanem "valamilyen más eljárást" alkalmaznának a fém kinyerésére. Utaltak rá, hogy az uránbányászat újraindításának ügye előkészítő szakaszban van. Ez év végére várható, hogy a szakemberek az addig lezáruló kutatási eredmények és hatástanulmányok birtokában konkrét tervekkel állnak elő, ezért a cég szerint "korai bármitől tartani, bármiért lelkesedni, esetleg bármi ellen tiltakozni".
A neMecsek Mozgalom ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy "a hiányos, pontatlan információkról a Wildhorse hiányos és pontatlan kommunikációja tehet". Hozzátették: a műszakilag kivitelezhetetlen és több országban betiltott kénsavas technológiát éppen a Wildhorse ültette bele a köztudatba 2006 és 2008 között.
"Mi tudjuk, hogy 2008-ban világosan a hagyományos mélyművelésű bányászat mellett döntöttek, ezt a váltást azonban nem igyekeztek tisztázni a közvélemény előtt. Üdvözöljük, hogy most 2012-ben már hajlandóak eloszlatni ezt a félreértést" - írta a civil szervezet.
A neMecsek Mozgalom úgy vélte: amíg "az egyetlen működő bányával sem rendelkező" Wildhorse Energy hat év munka után továbbra is csak "valamilyen más eljárásról" nyilatkozik a tervezett urántermelés kapcsán, addig joggal feltételezhető: vagy nem tudják, mit akarnak csinálni, vagy információkat tartanak vissza.
"Jelenleg a Pécsre tervezett Kismélyvölgy dűlői és mecsekszentkúti kutatófúrások jelentenek aktuális veszélyt, ezért továbbra is arra kérjük Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét, hogy a tulajdonosi hozzájárulást ne adja ki a Wildhorse Energynek" - olvasható a közleményben.
A Mecsekben az 1950-es évek végétől 1997-ig folyt uránbányászat, a termelés gazdaságossági megfontolásokból állt le. A lelőhely készleteinek további hasznosítása az elmúlt évtized közepén vetődött fel. A Mecsekben és Pécs környékén a föld alatt 1000-1500 méteres mélységben 30 ezer tonna, kutatásokkal igazolt fémurán van, az ezt meghaladó, még nem kutatott készletet ugyanekkorára becsülik.
A bányanyitáshoz a beruházást támogató döntéseket követően legkevesebb hat évre lenne szükség, a két évtizeden át korszerű, környezetkímélő technológiával folyó kitermelés közvetlenül félezer, közvetve pedig még ennél is több embernek adhatna munkát.

Címkék: Ipar-bányászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.