Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Nem volt műszaki oka a belga iskolások svájci buszbalesetének

Nem volt műszaki oka a belga iskolások svájci buszbalesetének

Nem volt műszaki oka a belga iskolások március 13-i svájci buszbalesetének, amelyben 28-an haltak meg, 24-en pedig megsérültek

- közölte pénteken Brüsszelben a vizsgálat lefolytatásával megbízott svájci ügyészségi munkacsoport vezetője.

Az autóbusz roncsai közt semmilyen alkatrészen nem találták annak jelét, hogy bármilyen műszaki meghibásodás okozta volna a szerencsétlenséget, így most a vizsgálat a sofőr lehetséges szerepére összpontosít - mondta Olivier Elsig. Mint hozzátette, kizárható az is, hogy valamely más jármű esetleges szerepét összefüggésbe hozzák a történtekkel. Ezenkívül a busz nem lépte túl a megengedett sebességet, és nem lehetett kiváltó ok az útburkolat minősége sem.
A sívakációról hazainduló belga gyerekeket szállító autóbusz egy enyhén balra kanyarodó alagútszakaszon letért a kijelölt sávról és fékezés nélkül frontálisan belerohant a sávtól jobbra kiépített betonfalba. A fal egyébként olyan, aszfaltozott területet zárt le, amelyet műszaki hiba esetén félreállás céljából alakítottak ki. A tragédia után a sajtóban felmerült, hogy nem helyes, ha ilyen, a menetirányra csaknem merőleges falat hoznak létre.
A 34 éves sofőrről - aki szintén életét vesztette - annyit lehet tudni, hogy a baleset előtt mindössze néhány perccel vette át a volánt váltótársától. A vizsgálat megállapítása szerint előzőleg nem ivott alkoholt.
Az egyik hipotézis szerint, amelyet a belga sajtóban részletesen taglaltak, elképzelhető, hogy a sofőr CD-lemezt cserélt vezetés közben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).