Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Március 17. 13:11, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Nem szabad idegen nyelven beszélni egy alsó-ausztriai iskolában

Nem szabad idegen nyelven beszélni egy alsó-ausztriai iskolában

Megtiltották az idegen nyelv használatát az alsó-ausztriai Mödlingben található iskolában, az igazgatói határozat szerint az intézményben a tanórákon kívül is csak németül lehet beszélni.

Nagy felháborodást keltett a Vienna Business School kereskedelmi iskola igazgatójának az intézkedése, amelyet arra hivatkozva hozott meg, hogy egy albán diák összetűzésbe került az iskola macedón nemzetiségű takarítójával, a vitába egy török diák is belekeveredett.
Az igazgatói utasítás szerint az iskola épületében, még az óraközi szünetekben is csak németül lehet kommunikálni, kivéve az angol, spanyol, olasz és francia nyelvi tanórákat. A szabályozás kitér arra is, hogy amennyiben a diák a német nyelven nem beszélő szülőjével telefonál, csak az iskolának abban a helyiségében teheti, ahol nem tartózkodik más, akit "sérthetne" a helyzet.
A Fonds der Wiener Kaufmannschaft elnevezésű alapítvány hat hasonló profilú iskolát üzemeltet Bécsben és Alsó-Ausztriában, köztük a mödlingi intézményt is. Az alapítvány illetékese a már a közösségi oldalakon is keringő utasítást úgy magyarázta, hogy annak nem éppen szerencsés megfogalmazásával túllőttek a célon, az igazgató nem tiltani akart, hanem csak arra szeretett volna rámutatni, hogy az oktatás hivatalos nyelve a német. Szerinte a nyelvi zűrzavar csak félreértésekhez vezethet, hiszen a szóban forgó konfliktust is akkor lehetett volna jól feloldani, ha a vitában részt vevők közös nyelvén, németül keresik a megoldást. Hangsúlyozta: a diákok egymás között továbbra is olyan nyelvet használhatnak, amilyet akarnak.
Elmondta továbbá, hogy az általuk működtetett iskolák hagyományukban és értékeik szerint a kultúrák, nemzetek és vallások közötti párbeszédet támogatják, jelenleg harminc különböző nemzetiségű diák tanul az intézményekben.
A diákok érdekvédelemi szervezetének (AKS) tartományi vezetője rasszistának értékelte a szabályozást és elmondta: tudatos kirekesztésről van szó, ha a diákokat arra kényszerítik, hogy csak elvonulva beszélhetnek szüleikkel telefonon.
Az SOS Mitmensch osztrák emberjogi szervezet is bírálta az igazgatói határozatot, rámutatva, hogy az anyanyelven való kommunikáció megtiltása a diákok identitását is erősen sértheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).