Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem lesz tartós a mostani svájci frank gyengülés

Nem lesz tartós a mostani svájci frank gyengülés

Hatalmasat gyengült a svájci frank a forinttal és euróval szemben miután a svájci jegybank bejelentette, hogy 0 és negyed százalék közötti szintre csökkentette kamatcélját, az eddigi 0 és 0,75 százalék közötti szintről.

Emellett közölték, hogy folyamatosan nagy figyelemmel kísérik a devizapiaci fejleményeket és rendkívül túlértékeltnek tartják a frankot.

Az Aegon Alapkezelő kötvény-üzletágvezetője szerint a svájci frank menedékszerepköre annak ellenére fennmaradhat, hogy a jegybank világos üzenetet küldött a befektetőknek. A beavatkozásnak csak akkor lehet érdemi hatása, ha csökken a feszültség a világ tőkepiacain. Az elemző szerint a monetáris szigorítás egyik legfontosabb eleme, hogy 50 milliárd frankkal nőhet a svájci pénzintézetek látra szóló betétállománya.

Piaci szakértők szerint igen agresszív lépést hajtott végre a svájci jegybank, kérdéses azonban, hogy a beavatkozás mennyire lesz hosszú életű és ezáltal hatásos. A magyarországi frankhitelesek számára szomorú hír, hogy az elemzők szerint a frank szárnyalása elleni küzdelem nem ér sokat, amíg az európai adósságválság nem rendeződik. A Morgan Stanley szerint a svájci jegybank finoman szólva is szembe úszik az árral és csak azért szánta rá magát a lépésre, mert a globális gazdasági kilátások romlása miatt a svájci gazdaság növekedési kilátásai is borúsabbak és eközben a svájci frank három évtizede nem volt ilyen túlértékelt. A Credit Suisse szerint a jegybank célja az volt, hogy negatív kamatokkal megállítsa a külföldi befektetők frankvásárlásait és ezáltal gátat szabjon az alpesi deviza felértékelődésének, de nem biztos, hogy az intézkedésekkel képesek lesznek felvenni a harcot a frankkal. Az SNB lépése átmenetileg növelte a jen és arany befektetések vonzerejét, a biztonságot kereső befektetők figyelme azonban hamarosan visszaterelődik majd a svájci frankra.

A munkanélküliség növekedésétől tart a svájci jegybank az erős frank miatt, ezért avatkoztak be az árfolyamba. A hírTV-nek egy svájci lap gazdasági szerkesztője elmondta: az erős frank jelentősen visszavetette az alpesi ország gazdaságát, és a csökkenő termelés miatt várhatóan elbocsátások lesznek.

Egy felmérés szerint a magyarok átlagosan 160 forintos árfolyamon vették fel a hitelüket. Emiatt egyre többen azt mondják, hogy nem tudják és most már nem is akarják fizetni a hitelt. A Bankszövetség arra figyelmeztet, hogy nem lehet nem fizetni. A vissza nem fizetett hitelt ugyanis még akár 50 év múlva is levonhatják, például a nyugdíjból.Közben a kormány továbbra is arra biztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével augusztus 15-e után. A svájci frank utóbbi napokban tapasztalt erőteljes erősödése nyomán egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek, így az árfolyamrögzítés iránt érdeklődve, de tolongásról egyelőre nincs szó. A lakásfedezetes devizahiteleseknek két hónapig még mindenképpen az aktuális árfolyammal számolt törlesztő részleteket kell fizetniük, ugyanis a törlesztési árfolyamok rögzítéséről szóló jogszabály augusztus 12-én lép hatályba, s a bejelentkezéstől számított második törlesztő részletet lehet majd a fix árfolyamon számolni. A portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok arra számítanak, hogy az adósok legfeljebb 15 százaléka választja majd az árfolyamrögzítést. A pénzügyi felügyelet elnöke körlevelet adott ki, amelyben az ügyfelek alapos és mindenre kiterjedő tájékoztatását kéri a pénzintézetektől.

Közben a hvg.hu azt írja, hogy a svájci frank alapú hitelekből a legnagyobb állománya a hazai piacon a háztartásoknak van, ezért a kis- és közepes vállalkozásokat ritkán emlegetik, pedig devizakölcsönöket ők is vettek fel. A frank árfolyamának szárnyalása pedig minden hiteladósnak komoly fejtörést okoz. A kkv-szektor helyzetén azonban sokat javít, hogy a lakosság ügyfelekkel szemben a kis cégek közül sokan a frank- helyett euróalapot választottak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: frank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.