Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 13. 12:34, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Nem kötelező, de ajánlott házi karanténban maradni, külföldi út után

Nem kötelező, de ajánlott házi karanténban maradni, külföldi út után

Dr. Bilinszky Zsuzsanna, a pápai kórház infektológus osztályvezető főorvosa azt mondta, különösen repülőút után minden külföldről hazatérő számára ajánlott a két hetes otthon tartózkodás.

Kína, Irán, Dél-Korea, Olaszország egész területéről, Németország Észak-Rajna-Vesztfália területéről hazatérők számára mindenképpen ajánlott otthon maradni két hétig és nem fogadni vendégeket sem. Egyelőre kérdéses területnek számít Svájc, Spanyolország és Németország további részei. Ugyanakkor a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a repülőgépek további veszélyforrást jelenthetnek, mivel kérdéses, hogy mennyire képesek higiénikusan tartani a gépek levegőztető berendezéseit. Ezért Bilinszky Zsuszanna azt javasolja mindenkinek, aki repülőgéppel utazott haza, hogy helyezzék magukat házi karanténba.

Karantén elrendelését a Közegészségügyi Járványügyi Hivatal kezdeményezheti, az egészségügyi dolgozók csupán javalatot tehetnek erre vonatkozóan. A bevezetett határellenőrzések alkalmával hivatalosan is elrendelhető az otthoni karantén, ez esetben az alábbi piros matricát kell kiragasztani a lakás ajtajára.

A hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat. Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.