Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 13. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Infogyőr

Nem egyedi eset a Csepeli élve eltemetés!

Nem egyedi eset a Csepeli élve eltemetés!

Az uzsorások, az adóságbehajtók és a védelmi pénzeket szedők gyakori módszere, hogy nyakig a földbe ássák azokat, akik nem fizetnek nekik - mondta el egy fővárosi magánnyomzó, aki korábban a rendőrségnél dolgozott.

A magánnyomozót annak ürügyén kérdeztük meg, hogy Csepelen egy illegális, úgynevezett maffiatemetőben hat holttestet találtak. Az eddig ismeretek alapján élve ásták el őket, hogy tartozásuk kifizetéséről „gondolkodjanak. Úgy értesültünk, hogy egy szerb gyanúsítottat már letartóztatott a rendőrség.

A szakember szerint korábban a magyar alvilág tartotta kezében ezeket a „piacokat", ám „végrehajtóik" egyre inkább a rendőrség látókörébe még nem került külföldi bűnözők lettek. Ők gátlástalanabbul és félelmet keltőbben fenyegetik meg a tartozókat, módszereik - ahogy a szakértő fogalmazott - sokkal barbárabbak és kíméletlenebbek, mint a magyar alvilág kigyúrt figuráinak az ugyancsak nem kifinomult szokásai. Elsősorban ukránok, szerbek, ritkábban szlovákok vállalnak ilyen megbízatást, de közülük többen már be is épültek a magyar alvilágba, ahol piacrészeket birtokolnak. Többek tehát „alkalmi hóhérnál" - tette hozzá a szakértő.

A módszereik között régebben a filmekből is jól ismert ujjlevágás volt a sláger, ám mivel ez mások számára is látható nyomokkal járt, egyre inkább áttértek a félelmetesebb, de kevesebb maradandó testi nyomokat okozó megoldásokra.

A földbe ásás sok ország, vallás kultúrában jelen van, a büntetés részeként ma is alkalmazzák Magyarországon kizárólag azért félemlítik meg így az adósokat, mert a mozdulatlanság, a kiszolgáltatottság, s a halál közvetlen és tartós veszélye általában megtöri az embereket. A cél többnyire nem az élet kioltása - legfeljebb mások számára elrettentő céllal -, hanem, hogy hatására a bűnözők hozzá jussanak a pénzükhoz.

A módszer az esetek többségében hatásos, volt aki a házát adta oda a maffiának egy két millió forintos tartozás fejében, idéz vissza egy esetet a magánnyomozó.

Az alföldi kis falvak nyomorultjaira nem „engednek rá" külföldi behajtókat, ők a nagyobb tartozásokra szakosodnak, állítja a szakértő. Főleg az üzleti körbetartozások során vetik be őket, illetve az uzsoráshálózat jelentős összegeit kell kiverniük az „ügyfelekből."

A sértettek ritkán fordulnak a rendőrséghez, sokuknak szintén vaj van a fején. Előfordul, hogy a saját célú kábítószer-beszerzésekhez kérnek pénzt, s a többszáz százalékos kamatra kapott kölcsönt már csak az újabb uzsorásoktól, még elképesztőbb méretű kamatra felvett pár hetes futamidejű hitelből tudják kifizetni.

Az üzleti viták, s a védelmi pénzek a nyugat-dunántúli vidéken is vezettek már földbeásáshoz, idéz vissza megtörtént eseteket a szakértő. Tudomása szerint vagy tíz évvel ezelőtt egy győri kivitelező cég vezetőjét is beásták, fejére ürüléket szórtak, sőt egy órára föléje álltak autóval.

A sértett maradandó károsodás nélkül megúszta az emlékezetes kalandot, nem is tett feljelentést, de a továbbiakban magánnyomozó cégtől kért védelmet. A szakáértő úgy tudja, hogy az illető már külföldön él és dolgozik.

A Csepelen történtek részleteit a magánnyomozó nem ismeri, s ezért arról konkrétumot nem tudott mondani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.