Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 25. 14:37, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem csak a maratoni futóknak segít

Nem csak a maratoni futóknak segít

A ritka, oxigénmentes levegőben való edzés kiváló felkészülés maratoni futók és kerékpárversenyzők számára. Egy most végzett vizsgálat szerint azonban a szívelégtelenségben szenvedők számára is jótékony hatású lehet.

A különös eljárással nyert eredményeket az Amerikai Szív Szövetség most befejezett kongresszusán ismertették. A Simon Maybaum vezette szívgyógyászcsoport szívelégtelenség miatt kezelt betegeket terhelt meg igen óvatosan és fokozatosan a szívósságot igénylő élsportolók edzésmódszerével, azt vizsgálva, hogy a csökkent fizikai teherbírású betegek a mind ritkább levegőben miként terhelhetők.

A vizsgálathoz speciális eszközt vettek igénybe, amely beállítástól függően kevesebb oxigént tartalmazó levegőt állított elő, ahhoz hasonlóan, mint ha a kamrában tartózkodók bizonyos tengerszint feletti magasságban lettek volna, ám a légnyomás nem változott. A 12, stabil klinikai állapotban lévő beteg három héten keresztül tíz alkalommal tartózkodott, három-négy órán át olyan ritka levegőben, mint amilyen 1500 méter magasságban fordul elő. Ezt használták később „induló magasságnak”, majd innen kerültek alkalmanként 300-300 méterrel „magasabbra”, egészen 2700 méterig.

A betegek fizikai teherbírása értékelhetően javult, nagyobb teljesítményük a vizsgálat befejezése után egy hónap múlva is megmaradt. Saját bevallásuk szerint életük minősége is jobb lett, frissebbnek érezték magukat. A műszerek megerősítették a szubjektív észlelést: a szív és a tüdő teljesítménye is mérhetően fokozódott. A munkacsoport most több beteg vizsgálatát tervezi, hogy gyógyszermentes kezelési technikát dolgozhassanak ki a szívelégtelenségben szenvedők számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.