Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 11. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Nélkülük sokkal mélyebben lennénk

Nélkülük sokkal mélyebben lennénk

Akár 15 százalékkal is alacsonyabb lenne hazánk gazdasági teljesítménye, ha a rendszerváltás óta nem fektettek volna be multinacionális vállalatok az országba.

Hangsúlyozta Havas István, az AmCham elnöke a Világgazdaság által rendezett csütörtöki konferencián. Cégvezetők szerint bizonyos szinten jelen van a multiellenesség hazánkban.

A társasági adó közel negyven százalékát, míg az iparűzési adóból 300 milliárdot fizetnek be a hazai multinacionális vállalatok – mondta el Havas a „Multik nélkül nem megy” konferencián. Úgy látja, hogy ténylegesen meg kell nézni, mit hoztak Magyarországra a multik, mennyiben járultak hozzá a hazai gazdasági növekedéshez. Miért volt szükség a közvetlen működő tőke bejövetelére? – tette föl a kérdést Havas. Véleménye szerint az országban nem állt rendelkezésre annyi tőke, mint amennyire szükség volt.

Ha ez nem történik meg, akkor az ország finanszírozása már korábban teljesíthetetlenné vált volna – mutatott rá az AmCham elnöke. A Századvég számításai szerint az elmúlt 15 év átlagos növekedése 2,5 százalék volt, amiből a multik hozták létre a bővülés egyharmadát – ismertette Havas. „Ha nem jöttek volna, akkor 9-15 százalékkal lenne alacsonyabb a hazai GDP.” A szakértő szerint ezzel nem érdemes vitázni, és azt érdemes vizsgálni, hogy mit kezdhet ezzel az állapottal az ország.

Fontos lenne a párbeszéd

Magyarország a válság viszonyai között is relatíve vonzónak bizonyult, 2010-ben Európában a 12. helyen álltunk a bejövő tőkét illetően, és kilencezer új munkahelyet hoztak létre – mondta a szakértő. Jelenleg a befektetők elbizonytalanodása zajlik, kevés az új beruházó, és tőkekivonás is zajlik egyes szektorokban – hangsúlyozta Havas. Az AmCham elnöke szerint növelni kell mennyiségi és hatékonysági oldalról a külföldi tőke bevonását. A szakértő valódi párbeszédet szorgalmazott a multik és a kormány között.

Tévhitekre épül a hazai multiellenesség, ami valóban létezik – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán. Valóban, egy külföldi tulajdonú cég a saját érdekét képviseli, de a gazdaság fejlődése miatt egy békés együttélésre van szükség – tette hozzá. A multiellenesség alapvetően a hipermarketeknél kulminálódik, és vannak jogos kritikák is – mondta a gazdasági tanácsadó.

Visszaélnek ezzel a helyzettel

Raskó György agrárvállalkozó szerint a magyar lakosság egy százaléka multiellenes. A kiskereskedelmi láncokban sokkal erősebbek a multik pozíciói, mint a térségbeli országokban, és vissza is élnek ezzel a helyzettel – tette hozzá. Itt mindenképpen sokkal alaposabb versenyszabályozás szükséges a helyzet javításához – hangsúlyozta Raskó. Arról is beszélt, hogy az okos multi magyar vezetőt alkalmaz.

Urbán László, a Suzuki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy nemcsak 1,3 milliárd eurós befektetést hozott a japán vállalat az országba, hanem más cégeket is, és nem csak a járműiparba. 50 év után újjáéledhetett a hazai személygépjármű-gyártás, és a hazai export 2 százalékát adja a vállalkozás – ismertette a cég eredményeit a képviselő. Véleménye szerint a közbeszerzésekben is az itthon gyártott gépjárműveket kellene preferálni.

Nagyon rossz a közhangulat a multikat illetően, amihez hozzátartozik az általános gazdasági helyzet is – mutatott rá Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke. 500 milliárd forintnyi invesztíciót hozott eddig hazánkba a cég – tette hozzá.

Címkék: multik, tőke

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.