Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 17. 13:19, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Nehézbombázókat vezényelnek át a Krímbe az oroszok

Nehézbombázókat vezényelnek át a Krímbe az oroszok

Tu-22M3-as típusú, rakétahordozó hadászati nehézbombázókat vezényelnek a Krímbe az orosz hadsereg egységeinek váratlan ellenőrzése során - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese.

Az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait érintő váratlan, hétfőn kezdődött "hadrafoghatósági" ellenőrzés keretében Iszkander (Nagy Sándor) típusú harcászati ballisztikus rakétákat csoportosítanak át a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre.
A tárca sajtószolgálata közölte kedden, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el kedden az orosz fegyveres erők újabb alakulatainál: a balti-tengeri orosz flotta és a déli katonai körzet egységeinél, valamint a légideszantnál. Az egységek a törzs- és csapatvezetési hadászati gyakorlat keretében szárazföldi és tengeri gyakorlóterepekre vonulnak. A tárcánál azt is közölték, hogy az irányítási rendszert fogják tesztelni, valamint a legmagasabb készültségi fokozat elrendelését gyakorolják.
Hétfőn már teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait a hadrafoghatóság "váratlan ellenőrzése" keretében Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, a hadsereg főparancsnokának az utasítására.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közlése szerint a bevethetőségi képesség ellenőrzése 38 ezer katonát, több mint 3,3 ezer haditechnikai eszközt, 41 hadihajót, 15 tengeralattjárót, illetve 110 harci repülőgépet és helikoptert érint. A hat napig tartó rendkívüli ellenőrzés során a kijelölt katonai egységeknek az Északi-sarkvidéken, az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoportnál és a Ferenc József-földnél kell végrehajtaniuk a kiszabott feladatokat.
Egyes nyugati hírügynökségek úgy értelmezték Sojgu bejelentését, hogy az orosz hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az északi sarkvidéki területeken.
Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte, hogy a bevethetőségi képesség váratlan ellenőrzése nincs összefüggésben a nemzetközi helyzettel.
A "hadgyakorlat" szó nem szerepelt sem Sojgu, sem Peszkov nyilatkozatában.
Tavaly ugyancsak ekkortájt, február 26-ától kezdődően tartottak az orosz elnök utasítására az Ukrajnával is határos nyugati, illetve a közép-oroszországi katonai körzetben, illetve a légvédelmi erőknél több napig tartó ellenőrzést.
Oroszország szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt csatolta el a Krímet Ukrajántól. Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 állami televíziós csatorna vasárnap sugárzott többórás filmjében nyíltan beszélt egyebek mellett arról is, hogy tavaly tavasszal "valóságos erőddé" változtatták a Krímet, hogy megvédjék a tenger és a szárazföld felőli támadásoktól. Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexumból 43 darab indítóállással, 20 darab BUK légvédelmi rakétarendszerrel és más nehézfegyverzettel, páncélozott harci járművekkel erősítették meg az annektált félsziget védelmét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.