Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 17. 09:27, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Nehéz anyagi helyzetben a Veszprém megyei önkormányzat

Nehéz anyagi helyzetben a Veszprém megyei önkormányzat

A likviditási gondok miatt rendkívüli ülést kellett tartani.

A közgyűlés kormánypárti elnöke úgy fogalmazott, hogy a helyzet "nem rózsás", de hasonló problémákkal más megyéknek is meg kell küzdeniük. Lasztovicza Jenő az okokat abban látja, hogy 2006-hoz képest idén négymilliárd forinttal kevesebb bevétellel gazdálkodhat az önkormányzat, miközben több oktatási intézményt kell üzemeltetnie.
A tanulók létszámának csökkenése miatt kevesebb normatív támogatást kapott a megye, ez évi kétmilliárd forintos többletköltséget okoz - tette hozzá. A politikus azt mondta, hogy a megyei intézmények működése év végéig biztonsággal megoldható, a kieső bevételeket ingatlanértékesítésből próbálják pótolni.
"Kiélezett kötéltáncot járunk számos önkormányzattal együtt, az intézményi és szállítói kifizetések elhúzásával tovább tartjuk a bankban a pénzt" - fogalmazott a veszprémi közgyűlés elnöke.
Lasztovicza Jenő az illetékbevételekről elmondta, hogy a 2011-es költségvetés tervezésekor havi 130 millió forint bevétellel számoltak, amiből az első félévben havi 90-95 millió forint befizetés érkezett. A hiányt más helyről elvont forrásokkal kell kigazdálkodni.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzat által 2007-ben kibocsátott svájci frank alapú kötvény tőketörlesztését jövő évtől kell megkezdeni, így ez idén még nem jelent pluszköltséget. A kötvényállomány tavaly év végén 7,4 milliárd forintot tett ki.
Pusztai István, a közgyűlés szocialista frakciójának vezetője a pénzügyi helyzetről szóló előterjesztés vitájában azt mondta, hogy a kidolgozott koncepció bizonytalan és felületes elemzésen alapul. A politikus szerint az önkormányzat a "néhány hónapos túlélésre játszik".
A közgyűlés által elfogadott beszámoló szerint a megyei önkormányzat 2011-es működési hiánya a tervezett 893 millió forintról 1,4 milliárd forintra nőtt, amelyet folyószámlahitelből fedeznek. A júniusban esedékes bérek kifizetésére a megye a Belügyminisztériumtól és a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kért segítséget, és 133 millió forint visszatérítendő támogatást kapott.
Az önkormányzat közgyűlése a rossz pénzügyi helyzet miatt visszavonta négy, közel 730 millió forint összértékű épületenergetikai fejlesztésre benyújtott pályázatát, mivel az önerő közel 110 millió forint lett volna a dákai, a peremartoni, a külsővati és a lesencetomaji szociális intézményben tervezett beruházások esetében.

Címkék: veszprém megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.