Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Május 28. 17:05, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Néhány gócpontban terjed az indiai variáns Nagy-Britanniában

Néhány gócpontban terjed az indiai variáns Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában továbbra is néhány fertőzési gócpontra összpontosul az új típusú koronavírus B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletű nevén indiai variánsa

- mondta csütörtök esti sajtótájékoztatóján a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock hozzátette: az e térségekben tapasztalt fertőzésszám-növekedés 50-75 százalékát okozhatja ez a vírusváltozat.
Hancock a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltások megtörik a kapcsolatot az új fertőzések, valamint a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálesetek számának változása között.

A miniszter az oltások fontosságát illusztrálandó elmondta: a brit statisztikai hivatal adatai szerint a felnőtt brit lakosság háromnegyedének - az átlagon belül a 50 éven felüliek több mint 90 százalékának - szervezetében vannak jelen a koronavírus-fertőzés ellen védő antitestek.

Matt Hancock ismertette az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss becslését, amely szerint a nagy-britanniai oltási program csak az elmúlt egy hétben országszerte kétszáz halálesetnek és hatszáz, kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19 megbetegedésnek vette elejét.

Mindez azt jelenti, hogy az oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig összesen 13 200 halálesetet sikerült megakadályozni, és 39 700 olyan súlyos megbetegedést lehetett megelőzni, amelyek kórházi ellátást tettek volna szükségessé - mondta a brit egészségügyi miniszter.

Jenny Harries, a szaktárca egészségügyi biztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) vezérigazgatója a sajtóértekezleten elmondta: az egészségügyi szakértők aktívan keresik és szűrik az új fertőzéses eseteket a B.1.617.2 variánstól érintett területeken, és az észlelt esetek számát várhatóan ez is növeli.



Harries professzor is kiemelte, hogy a fertőzések számának jelenleg tapasztalható emelkedését nem kíséri a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések számának növekedése, és a halálozások száma sem növekszik.

Nagy-Britanniában eddig 6959 olyan koronavírus-fertőzést szűrtek ki, amelyet a B.1.617.2 variáns okozott.

Az angliai közegészségügyi szolgálat friss vizsgálati eredményei szerint ugyanakkor az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában.

A PHE minapi beszámolója szerint a két vakcina a B.1.617.2 vírusváltozat okozta Covid-19 betegség kórházi kezelést igénylő súlyos formáinak kialakulását, valamint a betegség okozta halálozást valószínűleg még magasabb hatékonysággal akadályozza meg, mint a szimptomatikus - vagyis érzékelhető tünetekkel járó, de kevésbé súlyos - betegség kifejlődését.

A szolgálat hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a B.1.617.2 variáns nem okozott olyan nagyszámú súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedést, hogy a két vakcina ilyen esetekkel szembeni hatékonyságát pontosan meg lehessen állapítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.