Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Szeptember 08. 21:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), pápa-ma.hu

Negyed évszázados közös múlt

Negyed évszázados közös múlt

Pápa és Kampen között 25 évvel ezelőtt köttetett testvérvárosi megállapodás. A jubileum alkalmából ünnepségen látták vendégül a holland város delegációját.

A Városházán tartott rendezvényen a kampeni kórus gyönyörű előadásában hallhatták a jelenlévők előbb a magyar, majd a holland himnuszt. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük Bort Koelewijn-t, Kampen polgármesterét, és René Pöltl-t, Schwetrzingen főpolgármesterét, valamint Matthias Steffan-t, a német testvérváros polgármesterét. Az eseményen a 25 évvel ezelőtti kapcsolat létrejöttében tevékeny részt vállaló Kovács Zoltán államtitkár is jelen volt. A negyed évszázados múlt legfontosabb eseményeit filmvásznon elevenítették meg.

Áldozó Tamás polgármester az ünnepség kapcsán emlékeztetett, a kampeni kapcsolatépítésben nagyon fontos szerepet játszott Kövy Zsolt, akkori alpolgármester, aki elsők között látogatott Hollandiába és jutott el Kampenbe. A két város között főként a szociális területen alakult ki együttműködés, a kampeniek számos alkalommal hoztak pénzbeli és eszközadományt az Egyesített Szociális Intézménynek, jó kapcsolat alakult ki a sérült gyermekek oktatásának, nevelésének terén, melynek helyi partnere a Vajda Márta iskola, és számos közös kulturális és sportrendezvényen vettek részt együtt a települések fiataljai, művészeti csoportjai.
- Nagyon sok fiatal utazhatott el Kampenbe és érkezett Pápára, a Református Gimnázium és a kampeni középiskola között is kiépült egy kapcsolat, mindez lehetőséget teremtett a diákoknak egy másik ország, egy másik kultúra megismerésére. Ezen túl a 90-es években a pápai közvilágítás korszerűsítésben is segített Kampen városa Schwetzingennel együtt – sorolta az együttműködés eddigi elemeit a polgármester.

Bort Koelewijn Kampen polgármestere arról beszélt, hogy egykori Hanza városként Kampen lakossága mindig is messzebbre tekintett, mint ameddig határai érnek. Felidézte, a 26 évvel ezelőtti kapcsolatfelvételben fontos szerepe volt annak, hogy ily módon is összekössék a vasfüggöny ledőlését követően a keletet és a nyugatot. Mint mondta, az elmúlt 25 évben sok minden megváltozott, de a két város közti szoros barátságot nem befolyásolták ezek a változások. A polgármester szerint a mai világban, amikor az egyéni érdekek kerülnek előtérbe, fontos, hogy ne a bezárkózás politikáját válasszuk, hanem inkább kapcsolatainkat építsük, szélesítsük. Éppen ezért nagy jelentősége van a városok közti kapcsolatnak, a kialakult barátságnak - mondta a kampeni polgármester.

A két város közti kapcsolat 2014-ig többségében a segítségnyújtásról szólt, számos szociális területen érkeztek kampeni adományok Pápára. Az utóbbi három évben inkább az egymástól való tanulás határozza meg a kapcsolatot, a legtöbb energiát az oktatásra, azon belül is a hátrányos helyzetű, fogyatékos fiatalok segítésére, integrálására fordítják holland barátaink.

Dr. Kovács Zoltán államtitkár, aki polgármesterként 25 évvel ezelőtt aláírta a testvérvárosi szerződést, köszöntőjében kedves, korai emlékeket idézett fel, majd gratulált a jeles jubileumhoz. A levetített filmmel kapcsolatban megjegyezte, nagyon jó volt látni, hogy a felvételeken mindenki mosolyog, mindenki örül az együtt elért eredményeknek. Kiemelte, bármiről is szól a nagypolitika, a két város kapcsolatát ez nem befolyásolhatja, végül köszönetet mondott minden együttműködőnek, aki részt vett a Pápa és Kampen közötti barátság erősítésében, és partnervárosi kapcsolat sikeres folytatását kívánta a megjelenteknek.

Az ünnepséget követő állófogadáson a Bázisreptéren működő SAC program programigazgatója mondott pohárköszöntőt, akit Áldozó Tamás polgármester egy pápai hollandként mutatott be. Wiek Noldus gratulált az évfordulóhoz és örömét fejezte ki a két város közötti barátság kapcsán, további jó együttműködést kívánva a településeknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.