Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 12. 14:56, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ne aggódjon, aki lemaradt a „hajrában”

Ne aggódjon, aki lemaradt a „hajrában”

Aki valamilyen okból lemaradt a végtörlesztésről annak sem kell aggódnia, az árfolyamgát várhatóan áprilistól belépő új rendszere megoldást jelenthet a még mindig jelentős devizahitellel rendelkező adósoknak.

Mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

Bába Ágnes elmondta: a végtörlesztés során a legjobb adósok jó része vagy saját megtakarításból, vagy idejében felvett forinthitelből már végtörlesztette devizaadósságát, a továbbra is jelentős devizatartozással rendelkező adósoknak pedig megoldást jelenthet az árfolyamgát várhatóan április elején belépő új rendszere – amennyiben az ehhez szükséges törvényjavaslatot február folyamán elfogadja a parlament.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: az egyik legkedvezőbb változás a tervek szerint az lesz, hogy az új típusú árfolyamgát alá történő bejelentkezés, illetve szerződéskötés lehetőségével 2012 végéig lehet majd élni. A lakosság számára alapvetően fontos, hogy eladósodásában kiszámítható terhekkel, törlesztésekkel tudjon számolni, a törlesztőrészletek hosszú távon is kiszámíthatók legyenek.

A havi részlet árfolyamgát feletti részéből csak a tőkerész kerül a gyűjtőszámlára, a kamatrészt a bank, illetve az állami költségvetés viseli, így az ügyfél mentesül a kamatok egy részének megfizetése alól.

Bába Ágnes kiemelte: további újdonság lesz, hogy 270 forint/svájci frank, 340 forint/euró és 3,3 forint/jen árfolyamszint felett az árfolyamkockázatot nem az ügyfél viseli, vagyis további forintgyengülés esetén is csak korlátozott mértékben fog gyarapodni a gyűjtőszámla egyenlege. A végtörlesztésnél azonban jobb megoldás lehet az új típusú árfolyamgát – mutatott rá.

A vezérigazgató-helyettes arról is szólt, hogy a jelzálog-hitelezés újbóli beindítását segítheti a más országokban hosszú évek óta működő pozitív adóslista bevezetése is, hiszen ennek köszönhetően a kockázatok szempontjából jó ügyfelek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hitelhez, ugyanakkor ez a hitelezők biztonságát is növeli, javítja a hitelezési hajlandóságot. Emellett persze elengedhetetlen a munkanélküliségi ráta csökkenése – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az MTI azon kérdésére, hogy vannak-e olyan devizahitelesek a banknál, akik már olyan gondokkal küzdenek, hogy a lakásukat átadnák a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET), a vezérigazgató-helyettes elmondta: előzetes tájékoztatást küldtek arról, hogy az adott ügyletet, a fedezeti ingatlant kényszerintézkedésre jelölte a bank.

Csak azok az ügyfelek kaptak a NET vonatkozásában is tájékoztatást, akik esetében a banknál rendelkezésre álló adatok alapján a törvényi peremfeltételeknek megfelel az ügylet és az ingatlan. Ez viszont még nem feltétlenül jelenti az ügyfelek számára azt, hogy az érintettek valóban eleget tesznek majd minden törvényi feltételnek. A törvényes előírások körében több olyan tényező is van, amelyről nincs még információ – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Bába Ágnes szólt arról is, hogy a SZÉP-kártyák kibocsátásába részben azért szállt be a bank, hogy bővítse ügyfélkörét. Elmondta: a K&H Bank az elmúlt év végén lépett a SZÉP- kártya kibocsátására jogosult intézmények sorába.

Kifejtette: a K&H kiterjedt kis- és középvállalati, valamint nagyvállalati ügyfélkörére alapozva jelentős növekedést vár a következő hónapokban a kártya-szerződéskötések területén. Az elfogadói oldalon a K&H az elsők között a Danubius Hotels csoporttal kötött megállapodást, és jelenleg már mintegy háromezer elfogadóhellyel zajlanak a szerződéskötések, 600 szerződést már alá is írtak.

A bank az egyik legnagyobb bankkártya-elfogadó (POS) hálózattal rendelkezik Magyarországon, és 17 százalékos részesedése van mind a belföldi, mind a nemzetközi forgalom szempontjából fontos fizető szálláshelyek között. Munkáltatói oldalon pedig 7000 partnerre számítanak, ami közel 100 000 kártyát jelenthet – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Elmondta továbbá, hogy azoknak a munkáltatóknak, amelyek a 2012-re cafeteria-rendszerükbe beépítették a SZÉP-kártyát, először szerződniük kell a kártya kibocsátójával, a szerződés megkötése után elektronikusan rendelhetik meg a kártyát munkavállalóik számára.

A SZÉP-kártya-partnerek számára kialakított szolgáltatási csomagok a bankkártyák elfogadásához hasonló fizetési gyakorlat alapján működnek, a kártyatulajdonosok egy online felületen bármikor ellenőrizni tudják költéseiket, egyenlegüket – ismertette Bába Ágnes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.