Városlista
2020. február 27, csütörtök - Ákos, Bátor

Hírek

2019. December 10. 17:58, kedd | PR

Napelem telepítése lépésről-lépésre

Napelem telepítése lépésről-lépésre

A technológiai fejlődésnek és a társadalmi normák átalakulásának köszönhetően egyre több magánember érzi úgy, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásából ideje előnyt kovácsolni.

Nem kizárólag a hosszútávon megtérülő villanyszámlák miatt, sokkal inkább egy ökotudatos életmód kialakításának reményében.

A kedvező feltételeknek és a környezetbarát nézőpont „trenddé” alakulásának hála, egyre többen vágnak bele az otthoni napelemes rendszerek telepítési folyamatába. Egy ideje téged is foglalkoztat, hogy hogyan működik a napelem-telepítési procedúra? Érdekel, hogy mire számíthatsz, ha belevágsz a zöldenergia-felhasználásba? Cikkünkben összegyűjtöttük számodra a napelemrendszer telepítésének legfontosabb részleteit.

A következetes napenergia-felhasználás tudatos utánajárást igényel

A környezettudatos életmód minden esetben szép gondolat, azonban a kivitelezése tudatos és precíz körültekintést igényel. Ez alól nem kivétel a napelem telepítési folyamata sem, hiszen számtalan feltételen áll vagy bukik a zöldenergia-felhasználás sikeressége. A napenergia szerencsére sokféleképpen hasznosítható, de mielőtt bármibe belevágnál, mindenképp mérd fel
● a napenergia kihasználással kapcsolatos igényeidet – mire fogod pontosan használni pl.: medence fűtése, légkondi üzemeltetése stb.,
● a napelemek felszerelésének feltételeit – a tetőszerkezet megfelelő tájolása, dőlésszöge stb.,
● illetve az otthonod paramétereit – a feltételek teljesítése és a nem várt költségek elkerülése érdekében.

Telepítési procedúra négy lépésben

A napelemek telepítési procedúrája egy összetett feladat, amelynek lépéseivel a felszerelés előtt is érdemes megismerkedni. A megfontolt tervezés mellett ez azért is különösen fontos, mert például nem minden tető alkalmas a fotovoltaikus rendszer üzemeltetéséhez. Természetesen megoldás mindenre létezik, csak egy sokkal borsosabb ár ellenében.

#1 Az áramfogyasztási szokásoknak és a tető paramétereinek felmérése

A napelemrendszer telepítése minden esetben a helyszíni felméréssel kezdődik, amikor a szakértő részletesen megvizsgálja az áramfogyasztási szokásokat és a tető tulajdonságait is – különös tekintettel a tető dőlésszögére, a héjazatára, a tájolására és az árnyékolási jellegzetességeire. Ezen túl nem mindegy a statikus állapot és az építési év sem, hiszen egy felújításra váró tetőszerkezet esetében jobb megvárni a korszerűsítési folyamatok végét.

A családi házak szabad tetőfelülete általában megfelel a napelemrendszer telepítési kritériumainak, ugyanis csupán 24-25 m2-re van szükség ahhoz, hogy a későbbiekben napenergiával működtessük az áramigényes háztartási berendezéseket. Az ideális dőlésszöget a szakemberek déli fekvésben 35-40 fok között határozzák meg.
#2 A megfelelő dokumentumok benyújtása

Ha a helyszíni felmérés szerint a házunk tetőszerkezete megfelel a kiszabott elvárásoknak, akkor a napelemek felszerelésével foglalkozó cégtől kapunk egy árajánlatot. Miután ezt elfogadtuk, újra rajtunk van a sor, az áramszolgáltatónk számára be kell nyújtani az áramszolgáltatói igénybejelentést. A csatlakoztatás engedélyezéséről szóló dokumentum elbírálására maximum 30 napot ölelhet fel.
A sikeres igénylést követően egy csatlakozási dokumentumot is be kell benyújtani – szintén a szolgáltató számára –, amely tartalmazza a napelemrendszer pontos részleteit. Ennek átfutási ideje szintén 30 napot vesz igénybe. Ahogyan minden folyamat során, így a napelemrendszer felszerelési eljárásában is ez az időszak számít az procedúra leghosszadalmasabb részének.

#3 A napelemek be– és felszerelése

Miután túljutottunk a mindig mumus hivatali eljárásokon, akkor már csak egy karnyújtásnyira vagyunk a tényleges napenergia-felhasználástól. Az egy-két napos telepítési fázis sok apró, de annál lényegesebb szegmensből áll:
1. a rögzítőkampók és a tartósínek tetőre vagy gerendázatra való felhelyezéséből
2. a napelemszerkezet megtartásáért felelős alumíniumsínek felszereléséből
3. a napelemek telepítéséből
4. az inverter felszereléséből (= az inverter elsősorban a szükséges frekvencia és feszültség szabályozásáért felel, de a modernebb verziók már biztonsági és adatgyűjtési funkciókat is ellátnak)
5. a napelemek és az inverter bekötéséből
6. a védelmi berendezések felszereléséből

#4 A kétirányú mérő felszerelése és a szerződésmódosítás

A szerelési munkálatok befejeztével már csak két lépés van hátra a végcél eléréséig, a szerződésmódosításra és a készrejelentésre. Mit jelent ez pontosan? Az áramszolgáltató a korábbi mérőkészülékét lecseréli a napenergia-termelés és –felhasználás adataihoz kompatibilis eszközre, az ad-vesz mérőre. Amíg ez a lépés nem történik meg, addig tilos a napelemek üzembe helyezése, ugyanis szabálysértésnek és szerződésszegésnek számít. A szankciók elkerülése érdekében erre érdemes külön odafigyelni!

Viszlát villanyszámla, helló napenergia!

A napelemek felszerelése nem olcsó mulatság, pláne nem akkor, amikor egy komplett tetőcserét is igényel. Ettől függetlenül attól egy percig sem kell tartani, hogy a befektetett összeg idővel ne térülne meg. A magyarországi klíma kifejezetten kedvezőnek számít a napenergia-felhasználás tekintetében, így egy ideális esetet megvizsgálva, a napelemeknek köszönhetően egészen a felére csökkenhet egy átlagos háztartás éves energiaszükséglete. Az üzemeltetés alacsony költségvetésű, a jó minőség pedig egyenlő azzal, hogy nincs szükség folyamatos karbantartásra sem. Nincs más előre, mint hátra – viszlát villanyszámla, helló napenergia!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Január 31. 10:23, péntek | PR

Megjelent Wéber Feri első saját dala

2020. Január 28. 11:59, kedd | PR

9 érdekes tény a lóversenyről

2020. Január 24. 15:07, péntek | PR

Újévi fogadalmak: Hogyan olvassunk több könyvet idén?

Olvasni ismét divatos elfoglaltság, ami nagy öröm lehet számodra is, hiszen egy jó könyvvel a kezedben megszűnik a világ, és egy új nyílhat meg előtted.