Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagy sikerrel zárult a Magyar Vidék Napja

Nagy sikerrel zárult a Magyar Vidék Napja

Nagy sikerrel zárult a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program eredményeit bemutató Virágzó Vidékünk Roadshow. A programsorozat zárórendezvényén, a Magyar Vidék Napján zsúfolásig megtelt a Millenáris „D” épülete és annak környéke. A gyerekek lufikkal kezükben szaladgáltak az állatsimogató és a kézműves foglalkozások között, míg szüleik magyar termelők különlegességeit kóstolgatták a Vidék Mustra jóvoltából.

Az Ága-Bága formáció kezdte meg a színpadi programok sorát, magyar dalok akusztikus feldolgozását hallhattuk tőlük. Őket követte a Kaláka együttes, s hirtelen gyerekekkel telt meg a színpad előtti tér, ahol a kicsik babzsák fotelekben nyújtózkodva hallgatták a népszerű mese- és versfeldolgozásokat. Mindeközben a termelői piacon is beindult az élet, kézműves sajtokat, vízibivaly szalámit, mentaszörpöt, csatnit, számos étel- és italkülönlegességet kóstolhattak a látogatók.

Az épületen kívül kürtőskalács és a bográcsokban rotyogó karcagi birkapörkölt illata keveredett, de sült kolbász, szatmári szilvalekváros csavartfánk és csurgatott kenyér is szerepelt a kínálatban.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntőbeszédében elmondta, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban jelenlegi árfolyamon mintegy 1400 milliárd forint támogatás áll Magyarország rendelkezésére mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra, melyből összesen 220 ezer pályázó részesül támogatásban. „Támogattuk a közvetlen értékesítést, hogy friss, egészséges, jó minőségű termékek egyenesen a termelőktől kerülhessenek a magyar családok asztalára.” – mondta az államtitkár.

A köszöntők után a regionális fellépők táncos, énekes és színházi produkciókkal szórakoztatták a közönséget. A gyerekek a játszóházban szabad utat kaptak kreativitásuk kiélésre, hiszen egy nagy, falra feszített vászonra festhettek kedvük szerint. A népies hangulat jegyében kipróbálhatták a magyar népmesei fordulatokra építő Világgá megyek társasjátékot, az esztergálást, kovácsolást és a nehezített terepen való diótörést is.

A komolyabb témák iránt érdeklődők beülhettek a vidékfejlesztési konferenciára, ahol érdekes és színvonalas előadásokat hallhattak. Végül Ferenczi György és a Rackajam adott fergeteges koncertet, amit a tombolasorsolás követett.

A látogatók sok-sok élménnyel, ajándékokkal és termelői ínyencségekkel tértek haza, s úgy tűnt a rendezvény elérte célját, valóban sikerült a magyar vidéket egy napra a fővárosba hoznia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.