Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 21. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Nagy István: az élelmiszer-önellátás stratégiai kérdés

Nagy István: az élelmiszer-önellátás stratégiai kérdés

A háború árnyékában az élelmiszer-önellátás stratégiai kérdés - jelentette ki az agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal-beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn a tárca közleménye szerin

Nagy István arra emlékeztetett: komoly kihívásokkal kellett megküzdenie a magyar agráriumnak, a történelmi aszály után a háború negatív hatásai és "az elhibázott brüsszeli szankciók is sújtották hazánkat". A negatív helyzeteket azonban esélyként kell kihasználni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a magyar kormány szorosabbra fonta kapcsolatát a magyar gazdatársadalommal, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar ugyanis stratégiai ágazat. A kormány ezért úgy döntött, az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési források mellé. Így háromszor több pénz jut az agrárium fejlesztésére, mint a megelőző uniós finanszírozási időszakban - fejtette ki a miniszter.

Nagy István arról is beszélt, hogy az ország gerincét a vidék adja, ezért mindent meg kell tenni annak megerősítése érdekében. A kormánynál középpontban van a vidéki életforma, a hagyományok megőrzése. "Ezekért dolgozunk minden nap" - fűzte hozzá a miniszter.

Kitért arra is: az intézkedések előterében a rövid ellátási lánc megerősítése és a helyi termékek támogatása, valamint az önellátás további megerősítése áll. Az agrárium versenyképességét és az agráriumból élők helyzetét tovább kell erősíteni - húzta alá az agrártárca vezetője a közlemény szerint.

Fotó: MTI - Archív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk