Városlista
2020. július 8, szerda - Ellák

Hírek

2020. Április 26. 07:30, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Nagy-Britanniában meghaladta a húszezret a koronavírus halálos áldozatainak száma

Nagy-Britanniában meghaladta a húszezret a koronavírus halálos áldozatainak száma

A szombaton ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában meghaladta a húszezret az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma.

A friss adatok alapján ugyanakkor már folyamatosan csökken a kórházakban kezelt betegek száma, és a brit kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik a gazdaságot bénító korlátozások enyhítése végett.
A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 813 halálesetről számoltak be a brit kórházak.

Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában eddig 20 319-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

A nagy-britanniai járvány egy hét alatt csaknem ötezer halálos áldozatot szedett: a múlt szombati adatismertetés szerint addig 15 464 koronavírus-fertőzött halt meg.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben, egy sajtóértekezleten még azt mondta: ha a járvány halálos áldozatainak számát sikerül húszezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

Anthony Costello, a University College London egyetem egészségügyi kutatóintézetének igazgatója a londoni alsóház minapi meghallgatásán azonban nem zárta ki, hogy Nagy-Britanniában akár 40 ezer halálos áldozata is lehet a járványnak.

A brit kormány naponta közölt halálozási statisztikájában a kórházakban elhunyt koronavírus-fertőzött betegek száma szerepel. A Financial Times e héten ugyanakkor közölte: saját modellszámításai - amelyekhez a brit statisztikai hivatal (ONS) teljes halálozási összesítését használta - azt mutatják, hogy a Covid-19 járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak tényleges száma már most 41 ezer körül lehet.

A londoni üzleti napilap közölte azonban azt is, hogy számítási alapján a járvány okozta halálesetek számát mutató görbe már április 8-án tetőzött, és azóta a halálozási ráta fokozatosan lefelé tart.

A brit kormány szombat esti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy immár a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma is folyamatosan csökkent.

Priti Patel belügyminiszter a Downing Streeten tartott tájékoztatón elmondta: a szombati adatok alapján jelenleg 16 411 beteget ápolnak a brit kórházakban a koronavírus okozta betegség miatt.Egy nappal korábban 17 049, a hét közepén még több mint 18 ezer ember volt kórházban a Covid-19 betegséggel.

Stephen Powis professzor, az NHS angliai orvosigazgatója, aki szintén jelen volt a szombati tájékoztatón, grafikonokkal illusztrált beszámolójában hangsúlyozta, hogy különösen Londonban, a nagy-britanniai Covid-19 járvány gócában markáns a korházi kezelésre szoruló betegek számának csökkenése, de az összes többi brit térségben is lefelé tart már a görbe.

Nagy-Britanniában szombatig 640 792 koronavírus-szűrést végeztek és 148 377 emberről állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal.

Az utóbbi 24 órában 4913 új koronavírus-fertőzést azonosítottak.

Egy héttel ezelőtt még 5600 közelében járt a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

A szombati tájékoztatón a brit belügyminiszter megerősítette azt a kormányzati álláspontot, hogy a statisztikáknak a helyzet még markánsabb javulását kell tükrözniük, mielőtt a járvány megfékezését célzó, több mint egy hónapja bevezetett korlátozások enyhítése szóba kerülhetne.

A szombati brit sajtó szerint ugyanakkor már javában folynak az előkészületek a zárlat oldására.

A konzervatív The Daily Telegraph kormányzati forrásokat idézve azt írta: a tudományos tanácsadók arról tájékoztatták a kormányt, hogy május közepétől már lehetségessé válhat a korlátozások enyhítésének elkezdése, elsősorban olyan kiskereskedelmi létesítmények újranyitásával, amelyekben megoldható az emberek közötti fizikai távolságtartás.

Philip Hammond, az előző konzervatív párti kormány volt pénzügyminisztere szombaton a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: nem lehet megvárni a nyitással a koronavírus elleni oltás tömeges hozzáférhetővé válását, mivel a brit gazdaság "ezt nem élné túl".

A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb testülete, a kabinet számára szakpolitikai irányelveket kidolgozó 1922 Bizottság csütörtöki ülésén elhangzott, hogy ha a kormány a május elején esedékes legközelebbi felülvizsgálati időpontban sem enyhíti a korlátozásokat, "nem sok marad" a brit gazdaságból.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 08. 11:03, szerda | Külföld

Konténerekbe rejtett kínzókamrákra és börtöncellákra bukkant a holland rendőrség

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat, illetve kínzókamrákat fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen

2020. Július 08. 09:05, szerda | Külföld

Egy második hullám súlyosan érintheti az európai gazdaságot

Ha a koronavírus-járvány esetleges második hulláma az elsőhöz hasonló mértékű visszaesést jelentene, az nagyon súlyosan érintené az európai gazdaságot - hangsúlyozta Halmai Péter közgazdász az M1 kedd esti műsorában.

2020. Július 08. 07:17, szerda | Külföld

Lövöldözés volt az amerikai tengerészgyalogság egyik támaszpontján Kaliforniában

Lövöldözés volt kedden az amerikai tengerészgyalogság egyik támaszpontján Kaliforniában - közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

2020. Július 08. 05:00, szerda | Külföld

Súlyos vonatbaleset történt Csehországban

Összeütközött két regionális személyvonat a nyugat-csehországi Karlovy Vary mellett kedden délután, legalább két ember meghalt és sokan megsérültek.