Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Július 26. 08:10, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagy baj lehet, ha ismét itt a shorttiltási hullám

Nagy baj lehet, ha ismét itt a shorttiltási hullám

A tavaly augusztus-szeptemberi tőzsdei zuhanások után először ismét felütötte fejét a shorttilalom-láz: hétfőn Spanyolország és Olaszország, kedden Görögország tiltotta meg a részvényekre az eladási pozíciók felvételét. Sok szakember ismét vitatja a lépést, mondván, a shortosok a legjobb vevők - írja a privatbankar.hu.

Spanyolország utoljára tavaly augusztusban és szeptemberben, háromszor egymás után vezetett be shorttilalmat, két alkalommal rövidebb időre, majd a harmadik egészen február 15-ig tartott. A tilalom azonban akkor ott is csak a bankokra és pénzügyi szolgáltatókra vonatkozott, amelyek a tavalyi pánikban leginkább ki voltak téve az árzuhanásoknak.

Korábbi alkalmakkor a shorttilalmat úgy vezették be, hogy Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország hatóságai koordinálták lépéseiket. Ezért piaci szerepelőkre hivatkozva az Expansión.com azt írja, hogy a francia és belga bejelentések is várhatóak a közeljövőben. A francia hatóság, az AMF viszont cáfolta, hogy hasonló lépésre készülne. A spanyol felügyelet indoklása szerint a szabályozás felülvizsgálata a rendkívüli mértékben megnőtt volatilitás miatt vált szükségessé, ami már az európai értékpapír-piacok megfelelő működését veszélyezteti.

Görögország kedden jelentette be, hogy újabb három hónapra, október végéig meghosszabbítja a shorttilalmat – írja a német Handelsblatt.com. Indoklásként az Ahténi Tőzsde továbbra is rossz körülményeit nevezték meg, valamint utaltak a spanyol és olasz értékpapírpiacok szabályozóinak hasonló intézkedéseire is. A tilalmat eredetileg tavaly augusztusban vezették be, amit azóta négyszer is meghosszabbítottak.

A tiltás ellen számos érv szól, az egyik az, hogy a shortosok a legjobb vevők. Ha ugyanis a piac trendfordulót mutat, vagy nem jött be a számításuk, vagy szerintük már eleget estek az árfolyamok, vásárolni kezdenek, sokszor ugyanolyan pánikszerűen, mint ahogy tőzsdekrachok idején az eladók lökik a mélybe az árakat. Az eladott értékpapírt ugyanis előbb vagy utóbb muszáj visszavásárolniuk, sokszor bármi áron, ha a letéti követelményeknek már nem tudnak eleget tenni, vagy stop loss (veszteségcsökkentő) megbízásaik életbe lépnek.

A shorttilalom ellenzői szerint a shortolók már megindult trendekbe szállnak be, gyorsítják az árak helyükre kerülését, majd kiszállnak, ha az árfolyamok új egyensúlyközeli helyzetbe kerültek. Hozzájárulnak a lividitáshoz, jótékonyan növelik a forgalmat, de nem ők idézik elő valamelyik termék áresését. A spanyol bankok részvényeinek árfolyama sem a shortosok miatt esett, hanem azért, mert inszolvensek és de facto csődben vannak, amit mi sem mutat jobban, hogy óriási, sok tízmilliárd eurós mentőinjekcióra szorulnak.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 15:00, kedd | Külföld

Júniusban nőtt a németországi infláció

Júniusban az előzetes adatoknak megfelelően 0,9 százalékos, a májusi 0,6 százaléknál magasabb volt a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.

2020. Július 14. 13:04, kedd | Külföld

A Mol gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban

A Mol-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a társaság kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét - közölte a Mol kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 12:02, kedd | Külföld

Bubópestises mókust találtak Colorado államban

Pozitív lett egy mókus bubópestistesztje az amerikai Colorado államban - írták a helyi lapok.

2020. Július 14. 10:18, kedd | Külföld

A világban már több mint 13 millióan megfertőződtek a koronavírussal

A világon 13 070 590 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 572 428, a gyógyultaké pedig 7 228 660 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi adatai szerint.