Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 03. 15:47, szerda | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Mutatjuk, milyen áron juthatsz ingatlanhoz Pápán és környékén

Mutatjuk, milyen áron juthatsz ingatlanhoz Pápán és környékén

Közel öt éve tart az ingatlanpiac felfelé ívelése: évről-évre emelkednek az árak hazánkban.

Azonban a 2019-es év második felében az ingatlanpiac már kezdett veszíteni lendületéből, tavaly pedig a koronavírus megjelenése egyértelműen megtorpanást hozott.Az Ingatlannet.hu jelen elemzése alapján bemutatjuk, hogy mindennek következtében milyen árak jellemzik Veszprém megye ingatlanpiacát 2021 elején.

Hazánk egyes településeinek ingatlanpiaci árai között igen nagy a differenciáltság. Korábbi elemzésünkben már megtudhattuk, mennyire nagy árkülönbség jellemzi a Veszprém megyei ingatlanpiacot is. Ennek egyik oka lehet például a Balaton menti települések népszerűsége, hiszen az üdülővárosok területén jóval drágábban kínálják eladásra az ingatlanokat. Ebben a cikkünkben a négy legnagyobb lélekszámmal rendelkező várost vizsgáljuk meg a megyénkben, így Pápa mellett Veszprém, Ajka és Várpalota kerül górcső alá.

Pápa viszonylag kedvező árakat kínál az új lakosoknak

Az Ingatlannet.hu által megfigyelt városok közül minden ingatlantípus tekintetében a pápai árak bizonyultak a legalacsonyabbnak, így kecsegtető választás lehet azok számára, akik viszonylag nagyobb városban szeretnének élni megyénkben. Városunkban egy 100 négyzetméter alapterületű házat körülbelül 21 millió forintért kínálnak. Ha saját lakást szeretnénk Pápán, akkor a 280 ezer forintos négyzetméter árak mellett egy 60 m2-es téglalakást körülbelül 16,8 millió forintért, egy ugyanekkora panellakást pedig 16 millió forintért vehetnénk meg.

A megyeszékhelyünkön ezzel szemben már költségesebb ingatlant vásárolni, hiszen ott egy, a fentebb említett paraméterekkel rendelkező családi házat több mint 43 millió forintért kínálnak. A téglalakások négyzetméter ára eléri az 531 ezer Ft/m2-t, a panellakások tekintetében pedig ez az összeg 394 ezer Ft/m2.

Ajkán csak minimálisan drágábbak a kínálati árak Pápához viszonyítva. Ott ugyanis idén januárban egy családi házat 236 ezer Ft/m2-es átlagáron vásárolhattunk meg, ami egy 110 négyzetméteres ház esetén majdnem 26 millió forintot jelent. A téglalakásokat 294, panellakásokat 303 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a múlt hónapban a lakástulajdonosok.

Várpalota területén az idei év elején a téglalakásokért 310 ezer forintot, a panellakásokért 328 ezer forintot kértek el négyzetméterenként a vevőktől. Ez az összeg egy 60 négyzetméteres téglaépítésű lakás esetén majdnem eléri a 19 millió forintot, panellakásoknál pedig a 20 millió forintot. A családi házakra a 304 ezer Ft/m2-es árfekvés jellemző, ennek köszönhetően egy 110 négyzetméteres alapterületű családi házat 33,4 millió forintnál olcsóbban nem igen találhatunk.

Megfizethetőek ezek az árak?

Az, hogy kinek mi számít, drágának természetesen sok mindentől függ, de a havi átlagkereset mellett igen sokat kellene félretennünk, hogy önerőből vehessünk ingatlant a megye nagyobb városaiban. Nem beszélve arról, hogy a való életben ennyit igen nehezen tudnánk félretenni havonta. Megyénkben a tavalyi évben az átlagkereset nettó 240 ezer forintra volt tehető. Ha valaki az egész fizetését félretenné, – ami igencsak valótlan eset - akkor akár 5-14 évet is spórolnia kellene a vásárláshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.