Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 12. 21:29, szerda | Kék hírek
Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

Műegyetem - A rendőrség nem indít eljárást a játék pisztolyos hallgató ellen

Műegyetem - A rendőrség nem indít eljárást a játék pisztolyos hallgató ellen

A rendőrség nem indít eljárást azzal a hallgatóval szemben, aki szerdán egy fegyvernek látszó tárggyal, mint utóbb kiderült, egy játék pisztollyal ült be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyik előadására. Az egyetemet kiürítették, a fiatalt a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei fogták el. A Fidesz szerint a TEK a pécsi lövöldözés után jól járt el, az MSZP és a Jobbik viszont bírálta a TEK főigazgatóját.

Szerda délelőtt kiürítették a BME-t, miután egy diák fürdőköpenyben ült be az egyik előadásra, majd fegyvert - mint utóbb kiderült játék pisztolyt - tett ki a padra.
Pokol György, a kar dékánja az MTI tudósítójának a rendőrségi akció után elmondta: már tartott az előadás, amikor a hallgató "furcsa öltözékében" beült a terembe. Mellette ülő két társa vette észre a "fegyvert". Szó nélkül kimentek az előadóból, hogy értesítsék az egyetem rendészetét. A dékán rendkívül súlyos fegyelmi ügynek minősítette az esetet.
Hornyánszky Gábor, a vegyészmérnöki kar dékáni hivatalának vezetője elmondta: az intézményben éppen egyetemi napok vannak. A rendezvény honlapján elérhető információk szerint az eseménysorozaton egyebek mellett különböző zenei programok és kiállítások várják az érdeklődőket.
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az MTI-nek elmondta: a fiatal férfit még a Műegyetem egyik termében elfogták a terrorelhárítók. "Teljesen élethűnek" tűnt a pisztoly - tette hozzá, és a padra tett fegyverről készült fotót telefonján meg is mutatta az újságíróknak. A fekete pisztoly egy Parabellumra hasonlított.
Bényi Mónika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kora délután azt mondta: a 22 éves A. Ádám ellen garázdaság miatt indít eljárást a XI. kerületi rendőrség, amely lefoglalta a fekete, élet kioltására nem alkalmas, fegyvernek látszó tárgyat.
Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének vezetője az esti órákban tartott sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a fiatal nem követett el bűncselekményt, a hallgatót tanúként hallgatták ki, majd hazaengedték.
Az eset további körülményeit a XI. kerületi rendőrkapitányság vizsgálja. Pap Judit hozzátette: a fiatal nagyon sajnálja a történteket, illetve - elmondása szerint - nem gondolta, hogy cselekedete ilyen lavinát indít majd el.
Szakács Attila igazságügyi fegyverszakértő elmondta: a lefoglalt fegyver nem minősül lőfegyvernek, megszerzéséhez és tartásához nem szükséges engedély, azonban külsőleg arra hasonlít, ezért "közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek" minősül.
Egyetemi hallgatók a sajtónak elmondták: a fiatalnál fénykard is volt, társaival Star Wars-féle filmjeleneteket forgattak a gólyabulira.
A Jobbik szerint Hajdu János, TEK vezetője szerdai "műegyetemi akciójával" újabb bizonyítékát adta alkalmatlanságának, és távoznia kell a szervezet éléről. Az MSZP gratulált a TEK vezetőjének, amiért szerda délelőtt "jelentős összegeket nem kímélve a Budapesti Műszaki Egyetemen elfogták Luke Skywalkert".
Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az MSZP közleményére úgy reagált: súlyos felelőtlenség viccet csinálni az emberek biztonságából, elbizonytalanítani az embereket abban, hogy ha baj van, számíthatnak a rendőrség gyors és hatékony segítségére.
A történteket felidézve kifejtette: egy furcsa öltözetű diák fegyvernek látszó tárggyal bement egy tanterembe, ott riadalmat okozott, erre rendőrök és kommandósok kivonultak a helyszínre. Tették a dolgukat - mutatott rá Selmeczi Gabriella, aki szerint a pécsi lövöldözés után ez a minimum elvárható.
A TEK az MTI-hez este eljuttatott közleményében kiemelte: "tréfásnak, viccesnek beállítani a történteket több mint felelőtlenség". A TEK minden bejelentést komolyan vesz, nincs lehetősége és ideje mérlegelni olyan esetekben, amikor emberéletek lehetnek veszélyben - tették hozzá.
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) biofizikai intézetében 2009. november 26-án Gere Ákos gyakorlati foglalkozáson vett részt. Közben kétszer is kiment a mosdóba. Másodszor fegyverrel tért vissza a terembe és lövöldözni kezdett. Megölte egy 19 éves csoporttársát, míg egy másik hallgatót, az oktatót és a teremből távozva egy takarítónőt súlyosan megsebesített. Ezután a közeli négyszáz ágyas klinika egyik emeleti teraszára ment, az épületből fél egy körül telefonon értesítette a rendőrséget arról, mit tett és hol van. Ott fogták el, lefoglalták a nála talált fegyvert, két tárat és negyvenegy lőszert.
A Pécsi Ítélőtábla előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében bűnösnek találta Gere Ákost. Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, Gere Ákos legkorábban 30 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.
A budapesti ELTE egyik hallgatóját 2010 februárjában azért fogták el a rendőrök, mert csoporttársai felfigyeltek interneten közzétett gyűlölködő, iskolai lövöldözésekkel kapcsolatos írásaira. S. Ábelt 22 rendbeli emberölés előkészületével és más bűncselekményekkel vádolták meg. Előbb előzetes letartóztatásba került, majd átszállították a büntetés-végrehajtás Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő ésElmegyógyító Intézetébe (IMEI). A fiatalt 2011 novemberében helyezték szabadlábra. Ügyében még nem hozott ítéletet a bíróság.

Címkék: rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön