Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 04. 09:44, szerda | Helyi
Forrás: MTI

MSZP: Segítség lenne a hús áfájának csökkentése

MSZP: Segítség lenne a hús áfájának csökkentése

Gőgös Zoltán ugyanakkor úgy látja, a kormány semmit sem tud vagy akar tenni a pápai húsüzem megmentéséért. Selmeczi Gabriella válaszolt neki. Az országos politikában a Pápai Hús ügye...

Ne csak a hús áfája csökkenjen

Az MSZP továbbra is azt sürgeti, hogy minden alapvető élelmiszer áfája csökkenjen. A szocialisták szerint ez segíthetné a Pápai Hús 1913 Kft.-t is, amelyet időlegesen állami tulajdonba vennének.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: úgy látszik, a kormány semmit sem tud vagy akar tenni a pápai húsüzem megmentéséért. Hozzátette: sokan abban is kételkednek, hogy a még nem kártalanított sertéstartókat kifizetik, a kormányzat ugyanis május óta várt ezzel a bejelentéssel.

Kerüljön állami tulajdonba a gyár

Az MSZP-s politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a 2009-es privatizációs szerződésben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. opciós jogot kötött ki, amely szerint a felszámolás előtti napig egy forintért a tulajdonába kerülhet a gyár. Gőgös Zoltán szerint a Mol- és a Rába-részvénycsomag megvásárlása, illetve a Dunaferr tervezett megvétele után elvárható lenne, hogy a kormány a százéves, ezer embernek, a beszállítókkal együtt kétezer családnak megélhetést adó húsüzemet is állami tulajdonba vegye időlegesen.

Számítása szerint kétmilliárd forintos tőkeemeléssel rendezni lehetne a szállítói tartozásokat és stabilizálni a cég működését. Ennek még egy feltétele van - folytatta -: az áfacsökkentés, amit a szocialisták hónapok óta követelnek.

Előrelépés a hús áfájának tervezett csökkentése

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy hétfői lakossági fórumon elmondta, a kormány dolgozik azon, hogy január 1-jétől a hús, főként a baromfi- és a sertéshús, áfája 10 százalék alá csökkenjen a mostani 27 helyett.

Gőgös Zoltán szerint ez ugyan előrelépés volna, a pápai húsüzemen segítene, de a szocialisták továbbra is úgy látják, minden alapvető élelmiszer - vagyis a kenyér, a zsemle, a kifli, a tej, a tojás, a sertés, a csirke- és a pulykahús, az édesvízi halak, továbbá a Magyarországon termő zöldségek és gyümölcsök - áfáját csökkenteni kell.

Hozzátette: az Európai Unióban csak három áfakulcs engedélyezett, így ha a kormány egy új, 10 százalék körüli kulcsot akar bevezetni, a jelenlegiek egyikét meg kell szüntetni. Gőgös Zoltán szerint az 5 százalékos áfakulcs megszüntetése elfogadhatatlan lenne, ahogy az is, hogy a jelenleg 18 százalékos áfakörbe tartozó tej és kenyér áfája növekedjen. Ezért is tartja szükségesnek az MSZP, hogy az áfacsökkentés minden alapvető élelmiszerre kiterjedjen.

A kormány segít

Selmeczi Gabriella végül arra is reagált, hogy az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint úgy látszik, a kormány semmit sem tud vagy akar tenni a pápai húsüzem megmentéséért.

Erre válaszul a kormánypárti szóvivő azt mondta, az indulatok érthetőek, hiszen senki nem szereti, ha becsapják, ha nem fizetik ki neki azt, ami jár. A kormány szándéka az - és már dolgozik az ehhez szükséges jogszabályon -, hogy saját forrásból fizesse ki a Pápai Hús 1913 Kft. azon kistermelő élőállat-beszállítóit, akiknek még nem teljesítették a korábbi követeléseit. Ők 122-en vannak.

Hozzátette, úgy tűnik, a kialakult helyzetért a cég előző menedzsmentjét terheli a felelősség, akik ellopták a termelők pénzét, "ahogyan a szocialisták kormányzása alatt Bajnai Gordonék tették a hajdú-bétesekkel". Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: a kormányoldal nem hagyja, hogy bárki is kibújjon a felelősség alól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.