Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Március 15. 08:19, vasárnap | Helyi
Forrás: papa-ma.hu

MSZP: méltó örökösök vagyunk-e a szabadság szelleméhez?

MSZP: méltó örökösök vagyunk-e a szabadság szelleméhez?

A Magyar Szocialista Párt pápai szervezete az Esterházy-kastély előtt álló Petőfi-szobornál is megemlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójáról.

A szombat délutáni ünnepségen Grőber Attila önkormányzati képviselő, helyi MSZP-elnök mondott beszédet.
– Az ünnepek olyan pillanatok az életünkben, amikor megállunk, s mint egy kilátóról körülnézünk, megpróbálunk messzire tekinteni. Különösen így van ez, ha nemzeti ünnepről van szó, mert akkor a hőseinket ünnepeljük. Azokat a hősöket, akik egy nemzet függetlenségéért, szabadságáért, fejlődéséért dolgoztak. Sokan voltak ilyenek. Voltak ismert, nagyformátumú politikusok, írók, művészek, s voltak ismeretlen hősök, földműves parasztok, céhes legények és mesterek, nyomdászok, falusi tanítók. Ezekben az ünnepi pillanatokban rájuk emlékezünk, az ő hősiességükből és szabadságszeretetükből merítünk erőt több mint másfélszáz esztendeje – fogalmazott a szónok, majd rövid történeti áttekintést nyújtott a forradalom előzményeiről.

Grőber Attila kiemelte, a reformkor és március hősei nem mindig kedvelték egymást, sőt, nagyon-nagyon sok mindenben ellentétesen gondolkodtak. – És mégis, ennek ellenére is képesek voltak együttműködni, közösen dolgozni, mert pontosan tudták, a nemzetnek a hon minden polgárát magába kell foglalnia: a nemest, a parasztot, a gazdagot, a szegényt, a svábot, a szlávot, a Pilvax-ifjakat és a centralistákat, a konzervatívokat és a liberálisokat. Ők, a mi 48-as hőseinek – különbözzenek is bármennyire egymástól – 1848 márciusában nemzetet teremtettek. A mi magyar nemzetünket. Megmutatták nekünk, hogy a demokrácia nemcsak a polgári jogok összessége, nemcsak szólás és sajtószabadság, nemcsak felelős kormány létrehozása. A demokrácia életforma, olyan életforma, melyben tiszteljük egymást, tiszteljük a másként gondolkodókat, mert mi együtt, közösen alkotjuk a nemzetet. Belátták, hogy a demokrácia kooperáció, együttműködés is, s aki erre az együttműködésre képtelen, az akármilyen hangosan és akármilyen sokszor is mondja el magáról, valójában nem demokrata és nem is lesz az soha! – hangsúlyozta.

A Magyar Szocialista Párt pápai elnöke megjegyezte, 1848 hősei egy erős és szabad Magyarországot akartak. – Tegyünk fel magunknak néhány kérdést, hogy eldönthessük, méltó örökösök vagyunk-e a szabadság szelleméhez. Képes-e Magyarország anyagi biztonságot teremteni valamennyi polgára számára? Képes-e Magyarország megakadályozni, hogy százezrek hagyják el az országot a jobb megélhetés reményében? Képes-e Magyarország felszámolni a korrupciót? Egyenlő esélyeket biztosít-e az állam mindenkinek a tanuláshoz? Tudom, valamennyien képesek vagytok ehhez hasonló kérdéseket feltenni. Legyetek bátrak, tegyétek fel ezeket a kérdéseket magatoknak, barátaitoknak és mindenkinek, akit Magyarország sorsa érdekel. S amikor valamennyi kérdésre igennel tudunk válaszolni, akkor, talán akkor mondhatjuk, hogy méltóak vagyunk 1848 örökségéhez – mutatott rá Grőber Attila.
Az ünnepi gondolatok után a szocialisták jelenlévő vezetői megkoszorúzták a Petőfi-szobrot.

Fotó: pt (papa-ma.hu)

Címkék: március 15, mszp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.